Limitarea dobânzilor la credite, aviz pozitiv în comisiile din Senat. Economişti: Măsură care loveşte în cei pe care pretinde că îi protejează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Zamfir FOTO Facebook
Daniel Zamfir FOTO Facebook

Senatorii din comisiile reunite au dat aviz pozitiv marţi unor proiecte de lege propuse de senatorul PNL, Daniel Zamfir, care pevăd limitarea dobânzilor la credite. Potrivit amendamentelor depuse, dobânda anuală efectivă (DAE) va fi limitată la de 2,5 ori dobânda legală pentru credite ipotecare, iar pentru creditele de consum la 18%. Economiştii susţin că măsura este populistă.

În cazul în care proiectele vor trece în această formă şi de plenul Senatului şi apoi de Camera Deputaţilor, prevederile se vor aplica şi în cazul creditelor în derulare.

Potrivit unui amendament adoptat, dobânda maximă pentru creditele ipotecare nu va putea depăşi de mai mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare. Cum dobânda legală e astăzi 2,25, s-ar ajunge la un maxim de 5,62%.

Cel de-al doilea amendament adoptat se referă la creditele de consum, unde dobânda anuală efectivă va fi limitată la 18% pe an.

Daniel Zamfir a adus ca argument la propunerile sale o listă cu nivelul dobânzilor plafonate în alte ţări europene.

Amendamentele sale au primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri. S-au opus modificărilor parlamentarii PNL Florin Cîţu şi Iulia Scântei, dar şi cei ai USR.

Reprezentanţii sectorului bancar, inclusiv cei ai BNR, au arătat că plafonarea dobânzilor penalizatoare este realizată în aceste ţări pe produse de creditare şi pe perioadă de maturitate, potrivit profit.ro.  Conform unor studii citate de preşedintele comisiei economice, Florin Cîţu, astfel de plafonări duc la retragerea băncilor din zonele sărace, reducerea creditării şi limitarea produselor de creditare. Reprezentanţii Aurotităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au apreciat că iniţiativa vine în sprijinul consumatorilor şi instituţia o susţine.

Iniţial, Zamfir propunea limitarea dobânzilor la 50% pe an din dobânda legală, respectiv 2,625%, dobânda de referinţă a BNR de anul trecut, de 1,75%, la care se adaugă jumătate din acest procent. În prezent, BNR majorând dobânda de referinţă la 2,25%, rata dobânzii contractuale ar avea un nivel maxim de 3,375% pe an.

Ce spun economiştii

Economistul Cristian Păun susţine că plafonarea dobanzilor la creditele de consum şi credite ipotecare va duce la diminuarea acestor produse financiare, ea lovind tocmai în cei pe care doreşte să îi protejeze.

„Ea taie cam la jumătate din dobânda aplicată la creditele in lei. Ea nu face distincţie între creditele ipotecare şi cele de consum. Ea nu face distincţie între creditele în lei şi cele în valută! Cel puţin va duce la eliminarea din piaţă a celor foarte riscanţi pentru bănci (cei săraci, cei îndatoraţi, cei fără bani de avans etc.). Încă o măsură populistă care loveşte taman în cei pe care pretinde că îi protejează”, a scris Păun pe Facebook.

Potrivit lui, măsura este în linia plafonării salariilor la un nivel minum. „Preţurile maximale şi minimale sunt anti-piaţă şi nu au legătură cu liberalismul pretins de cei care le promovează. Habarnismul economic naşte monştri politici! De ce nu plafonăm şi impozitele, amenzile sau dobânda la depozite? De ce nu plafonăm toate preţurile care aduc voturi după cum «ni se pare» sau «cum credem». Abia aştept plafonarea inflaţiei printr-o lege a liberalilor «de stanga»!”, mai spune el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite