ING: Există 60% şanse ca Legea dării în plată să fie blocată de Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea dării în plată ar putea avea fi contestată la Curtea Constituţională FOTO: Adevărul
Legea dării în plată ar putea avea fi contestată la Curtea Constituţională FOTO: Adevărul

Legea dării în plată ar putea fi considerată neconstituţională dacă va fi contestată la Curtea Constituţională, arată un raport al analiştilor din România ai ING, preluat de News.ro

Raportul de cercetare a fost transmis la puţin timp după votul prin care deputaţii au aprobat legea aproape în unanimitate. Deputaţii au dat votul final în plen pentru Legea privind darea în plată, pe care au aprobat-o aproape în unanimitate, doar cu o abţinere, Camera Deputaţilor fiind for decizional, transmite News.ro.

În această fază, legea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare şi  se va aplica pentru cei care au luat creditul pentru achiziţia unei locuinţe sau a unui teren pe care să se construiască locuinţa, chiar şi în cazul creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

Potrivit prognozelor ING, citate de News.ro, există 60% şanse ca judecătorii Curţii Constituţionale să ceară schimbări semnificative la Legea dării în plată, dacă o instituţie va cere curţii să se pronunţe asupra actului normativ.

”Credem că guvernul este principala instituţie care va cere schimbări, având în vedere faptul că această lege va afecta costurile de finanţare ale României pe termen mediu şi va duce la avertismente din partea agenţiilor de rating”, se arată în raportul de la ING.

Analiştii imobiliari au anunţat deja că Legea dării în plată nu va fi agreată de mai multe grupuri, fie persoane fizice, fie instituţii bancare.

Preşedinţia României ar fi a doua instituţie care ar putea trimite legea la Curtea Constituţională, având în vedere că solicitările sale nu au fost luate în seamă de către parlamentari, se arată în raportul citat de News.ro.

Banca Naţională a României (BNR) a estimat la circa 2,8 miliarde lei (630 milioane euro) pierderile băncilor din cauza Legii dării în plată,  înainte ca plafonul să fie ridicat de la 150.000 de euro la 250.000 de euro, aşa cum prevede varianta finală votată de către deputaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite