Guvernul rezolvă scăderile salariale a patru tipuri de angajaţi, dar numai dacă angajatorii le majorează venitul brut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe companii de stat au efectuat nejustificat plata unor drepturi salariale FOTO Adevărul

Guvernul va suporta de la bugetul de stat contribuţiile datorate de patru categorii de angajaţi afectaţi de modificările aduse Codului fiscal, dar numai dacă angajatorul acestora majorează venitul salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat ieri seară de Ministerul Finanţelor Publice.

Este vorba despre angajaţii din sectorul IT, cei din sectorul cercetare-dezvoltare, persoanele cu handicap, persoanele care lucrează sezonier. 

Măsura se va aplica inclusiv persoanelor din cele patru categorii pentru care se modifică raportul de muncă, respectiv detaşare, suspendare sau încetare, precum şi pentru angajaţii ai căror angajatori se află în stare de insolvenţă.

Măsurile propuse prin actul normativ nu se aplică însă în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

Scopul proiectului de act normativ este asigurarea venitului net pentru angajaţii din domeniul IT, cercetare-dezvoltare şi inovare,  precum şi pentru cei care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la acelaşi nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017, fără ca angajatorii acestora să fie obligaţi să facă un efort financiar suplimentar pentru aceşti angajaţi în raport cu ceilalţi angajaţi care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii.

Nota de fundamentare a documentului precizează: „Măsura este condiţionată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectuează majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajaţii beneficiari ai acestei măsuri. Pentru aceste persoane, al căror venit salarial brut este majorat cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determină nivelul contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% şi, respectiv 10% la venitul brut majorat”.

Măsura constă în suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 şi care se încadrează în categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite