Finanţele s-au împrumutat astăzi de trei ori peste cât şi-au propus. Investitorii sunt atraşi de randamentele peste cele din regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apetitul mare al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti au apreciat leul, iar cursul de schimb a coborât sub pragul de 4,4 lei/euro FOTO Marian Iliescu
Apetitul mare al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti au apreciat leul, iar cursul de schimb a coborât sub pragul de 4,4 lei/euro FOTO Marian Iliescu

Ministerul Finanţelor a atras astăzi 1,8 miliarde de lei prin obligaţiuni cu scadenţa în octombrie 2015, de peste trei ori mai mult faţă de valoarea indicavă, iar randamentul a coborât la 6,03%, în condiţiile în care cererea a continuat să fie ridicată. Randamentul titlurilor de stat româneşti peste cel al ţărilor din regiune i-a atras pe investitori. Apetitul investitorilor a dus cursul la un nou minim al ultimelor opt luni şi jumătate.

Valoarea programată a operaţiunii a fost de 600 de milioane de lei, însă băncile au subscris titluri de opt ori mai mult, de 5,2 miliarde lei. Trezoreria a mai vândut titluri cu scadenţă apropiată în decembrie, când a atras 3,4 miliarde lei, la un randament de 6,14%.

Cererea pentru obligaţiunile vândute de Finanţe a urcat semnificativ începând cu jumătatea lunii decembrie, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune. Atunci, randamentele au întrerupt trendul ascendent început în luna mai, când BNR a decis să nu mai reducă rata dobânzii de politică monetară.

Leul beneficiază de randamentele mari

Leul a beneficiat din plin de randamentele mari ale titlurilor de stat româneşti. În sesiunea de astăzi, referinţa BNR a coborât la 4,3753 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să împrumute în primul trimestru între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă, sumă din care 4,6 miliarde lei doar în luna ianuarie.

Finanţele au împrumutat anul trecut 58,17 miliarde lei prin vânzare de titluri pe piaţa internă, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă 763,3 milioane euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite