Efectele Brexit-ului: Indicele ROBOR la trei luni a urcat cu 11% şi a atins nivelul maxim al ultimelor cinci luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea indicatorului ROBOR la trei luni, în urma votului pro-Brexit, se va resimţi în ratele mai mari pe care vor trebui să le achite românii cu credite în lei FOTO Adevărul
Creşterea indicatorului ROBOR la trei luni, în urma votului pro-Brexit, se va resimţi în ratele mai mari pe care vor trebui să le achite românii cu credite în lei FOTO Adevărul

Indicatorul financiar ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda variabilă la creditele în lei, a urcat vineri, în urma votului pro-Brexit, până la 0,85% pe an, în creştere cu 11% faţă de nivelul de joi, acesta fiind maximul ultimelor cinci luni.

Nivelul ROBOR la trei luni, anunţat joi de Banca Naţională a României, a fost de 0,76%. Indicatorul s-a plasat la 0,85% ultima dată pe 1 februarie.

Analiştii economici au avertizat că unul dintre efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi, cel puţin pe termen scurt, creşterea dobânzilor şi automat scumpirea creditelor, majorarea ratelor pentru împrumuturile în lei cu dobândă variabilă.  

CITEŞTE ŞI: Cum va fi lovită economia României după ce britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană

De asemenea, indicatorul ROBOR la şase luni a urcat vineri cu 6%, la 1,07% pe an, de la 1,01%. Acesta n-a mai ajuns atât de sus tot din februarie, când s-a plasat la 1,11% pe 3 februarie.Indicatorul a consemnat creşteri pe toate perioadele, începând de la dobânda overnight până la cea pe 12 luni, situată cel mai sus, la 1,25%.

În acest context, dacă nivelul nu se mai reduce până la finele lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componenţa dobânzii la credite, românii vor plăti mai mult din iulie pentru ratele la împrumuturile în lei.

CITEŞTE ŞI: Leul se prăbuşeşte în raport cu euro şi dolarul în urma rezultatului referendumului din Marea Britanie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite