Deputaţii ar putea scoate „Prima Casă“ din legea dării în plată, anticipează bancherii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viitorul programului „Prima Casă“ este incert în condiţiile legii dării în plată Foto Mediafax
Viitorul programului „Prima Casă“ este incert în condiţiile legii dării în plată Foto Mediafax

Aplicarea legii dării în plată la programul guvernamental Prima Casă ar putea fi anulată de către Camera Deputaţilor, cameră decizională, cu ajutorul parlamentarilor PSD, estimează, marţi, analiştii unor bănci, în primele rapoarte publicate după ce Senatul a votat o primă formă a legii.

Luni, plenul Senatului a votat în unanimitate legea dării în plată, după ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanţii guvernamentale, cum ar fi „Prima Casă“. În schimb, senatorii au acceptat ca doar creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro să intre sub incidenţa legii, cerinţă formulată de BNR, transmite News.ro.

„Un astfel de amendament ar putea reduce semnificativ costurile potenţiale pentru băncile din România, limitând şi posibilitatea unor eventuale abuzuri. Deşi senatorii au respins propunerea de a exclude creditele cu garanţii de stat din aplicarea legii dării în plată, credem că acest amendament ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, care are ultimul cuvânt în privinţa legii“, se afirmă în raportul publicat, marţi, de analiştii grupului financiar ING.

Un raport de analiză publicat, tot marţi, de un alt grup bancar, Raiffeisen Bank, estimează, de asemenea, că deputaţii ar putea accepta modificări.„Camera Deputaţilor este forul care va decide forma finală a legii. Unele modificări suplimentare nu trebuie excluse“, comentrează analiştii grupului.

Economiştii mizează pe deputaţii PSD pentru a fi votate amendamente cerute de către Banca Naţională a României (BNR).

Excludarea programului „Prima Casă“ de sub incidenţa prevederilor legii dării în plată a fost cerută şi de către secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Enache Jiru. Este reprezentatul ministerului care oferă garanţiile, din fondul aflat în subordinea sa. Iar cel care administrează garanţiile, spune că în condiţiile acestea, garanţia devine nulă.

Votul din Senat privind darea în plată „are efect pozitiv asupa activelor româneşti, în condiţiile în care arată că PSD ar putea susţine o versiune mai prietenoasă a legii (incluzând amendamente susţinute de către BNR)“, se menţionează în raportul publicat de ING.

Luni, votul din plen a fost precedat de o întâlnire informală, care s-a dovedit decisivă pentru forma legii votată de către senatori, organizată de către grupul parlamentar PSD. La discuţie au participat deputatul liberal Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, avocatul Gheorghe Piperea, susţinător al actului normativ, dar şi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, fost ministru al Finanţelor şi v[zut ca un apropiat al PSD.

Reprezentantul BNR a afirmat că a cerut senatorilor să limiteze aplicarea legii la persoanele care au cu adevărat nevoie. În schimb, BNR a renunţat să mai solicite neaplicarea legii la creditele în derulare.

„Vrem însă să fim siguri că vor beneficia de ea cei care au nevoie, cei care nu pot să plăteasca, nu cei care nu vor să plăteasca“, a afirmat Georgescu, la ieşirea de la întâlnirea informală.

Solicitarea BNR a fost îndeplinită printr-un amendament introdus înainte de votul final şi care limitează aplicarea legii la creditele de sub 150.000 de euro. În acest fel, legea îi exclude dintre posibilii beneficiari pe dezvoltatori sau pe aşa-numiţii samsari imobiliari, susţin iniţiatorii amendamentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite