Credite pentru studenţi. Care sunt băncile care acordă împrumuturi pentru studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva bănci din România oferă credite personalizate pentru achitarea taxelor de studiu FOTO Adevărul
Câteva bănci din România oferă credite personalizate pentru achitarea taxelor de studiu FOTO Adevărul

Pentru cei care vor să-şi continue studiile universitare sau postuniversitare în ţară sau în străinătate, dar nu dispun de resurse financiare, câteva bănci din România acordă împrumuturi pentru studii. „Adevărul“ vă prezintă care sunt băncile care acordă credite pentru studenţi.

TOP credite pentru studenţi în funcţie de dobândă 

  • CEC Bank: DAE de 9,78%
  • Banca Transilvania: DAE de 10,03%
  • Veneto Banca: DAE de 10,95%
  • BRD: DAE de 12,2%
  • Banca Comercială Carpatica: DAE de 12,37%

1. CEC Bank – Creditul pentru studii postuniversitare

CEC Bank acordă credite pentru achitarea contravalorii taxelor pentru studii postuniversitare (MBA, studii de perfecţionare, recalificare, doctorat sau a doua facultate). 

Împrumutul se acordă în lei, pe o perioadă de maximum şapte ani, iar valoarea maximă este de 65.000 de lei. Vârsta acceptată a clientului pentru contractarea creditului este de 23-50 ani. Cel care contractează un astfel de credit trebuie să fie persoană fizică, absolvent al unei forme de învăţământ superior, acceptat la o universitate acreditată din ţară sau străinătate pentru efectuarea de studii postuniversitare.

În plus, solicitantul creditului trebuie să aibă o vechime de minimum trei ani la actualul loc de muncă, iar salariul/venitul să fie încasat într-un cont deschis la CEC Bank. 

Banca acordă perioadă de graţie de 720 de zile calendaristice pentru creditele acordate pe termen mediu şi lung, dar nu mai mult de perioada în care se desfăşoară studiile.

Dobânda creditului pentru studenţi este de 5,71% (indicele ROBOR la trei luni plus 4 puncte procentuale), comisionul de analiză a dosarului este de 100 de lei, iar comisionul de administrare este de 0,3% aplicat lunar la soldul curent al creditului, potrivit datelor băncii. 

Potrivit portalului financiar Conso.ro, la un credit pentru studii de 30.000 de lei de la CEC Bank, acordat pe cinci ani, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 9,78%, iar rata se ridică la 666 de lei pe lună. Costul total al creditului se va ridica la 37.530 de lei. 

2. Banca Transilvania – Creditul de studii Gaudeamus

Banca Transilvania oferă un credit personalizat pentru cei care vor să-şi continue studiile sau vor să participe la programul Work&Travel. Valoarea maximă a creditului este de 20.000 de euro sau echivalent lei (cu garanţie mobiliară) sau de 150.000 de euro sau echivalentul în lei (cu ipotecă imobiliară), pe o perioadă maximă de 10 (cu garanţie mobiliară) sau 20 de ani (cu garanţie imobiliară). Împrumutul nu impune un avans minim solicitantului. Cu împrumutul de studii Gaudeamus se pot acoperi taxele de şcolarizare, cheltuielile adiacente studiilor (maxim 150 de euro pe lună) sau cheltuielile pentru un program Work&Travel. Suma contractatp va fi alocată în tranşe periodice, pe întreaga durată a anilor de studii.   

Costurile împrumutului cu garanţie mobiliară de până la 10 ani: 

- dobândă variabilă de 9,460% pe an pe întreaga perioadă de creditare pentru creditele in lei

- dobândă variabilă de 9,171% pe întreaga perioadă de creditare pentru creditele în euro

- 100 de lei comision de analiză a dosarului pentru creditul în lei

- 25 de euro comision de analiză a dosarului pentru creditul în euro 

- 50 de lei comisionul unic pentru servicii prestate în urma cererii clienţilor 

Dobânzile au fost calculate prin intermediul indicilor de referinţă ROBOR la 6 luni +7,45 puncte procentuale (lei) şi EURIBOR la 6 luni +9 puncte procentuale (euro).

Costurile împrumutului cu garanţie imobiliară până la 20 de ani: 

- dobândă variabilă de 5,210% pe întreaga perioadă de creditare pentru creditele în lei

- dobândă variabilă de 6,671% pe întreaga perioadă de creditare pentru creditele în euro

- 400 de lei - comision pentru analiza dosarului, dacă creditul este în lei şi are o ipotecă imobiliară până în 20 de ani

- 100 de euro -  comision pentru analiza dosarului, dacă creditul este în euro şi are o ipotecă imobiliară până în 20 de ani

- 150 de lei - comision anual de gestiune, pentru creditele în lei şi în euro cu ipotecă imobiliară până în 20 de ani 

- 100 de lei - comisionul unic pentru servicii prestate în urma cererii clienţilor 

Dobânzile au fost calculate prin intermediul indicilor de referinta ROBOR la 6 luni + 3,20 puncte procentuale (lei) şi EURIBOR la 6 luni + 6,55 puncte procentuale (euro).

Potrivit portalului financiar Conso.ro, la un credit pentru studii de 30.000 de lei de la Banca Transilvania, acordat pe cinci ani, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 10,03% pe an, iar rata se ridică la 630 de lei pe lună. Costul total al creditului se va ridica la 37.868 de lei. 

3. BRD – Creditul pentru studii

BRD oferă creditul pentru studii cu o valoare maximă de 15.000 de euro sau echivalent lei fără garanţii sau de până la 100.000 de euro sau echivalent lei cu garanţie imobiliară. Perioada de creditare este de 10 ani pentru împrumutul fără garanţii şi de 20 de ani pentru cel cu garanţie imobiliară. Avansul este zero şi se poate obţine o perioadă de graţie parţială de pânp la şae luni (la alegere), în care se vor plăti doar dobânda, comisioanele şi prima de asigurare. 

Potrivit portalului financiar Conso.ro, la un credit pentru studii de 30.000 de lei de la BRD, acordat pe cinci ani, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 12,2% pe an, iar rata se ridică la 683 de lei pe lună. Costul total al creditului se va ridica la 39.270 de lei. 

4. Veneto Banca – Creditul pentru carieră

Creditul se acordă pentru acoperirea cheltuielilor pentru studii universitare şi postuniversitare (masterat, doctorat, MBA etc.) efectuate în ţară sau în străinătate, reprezentând plata taxelor de studiu şi/sau cazare şi masă pe perioada efectuării studiilor.

Vârsta solicitantului trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 69 de ani. Creditul se acordă în lei sau euro şi poate avea o valoare maximă de 40.000 de euro sau echivalent în lei, pe o perioadă maximă de 84 de luni incluzând o perioada de graţie de până la 24 de luni privind rambursarea capitalului.

Dobânda este variabilă şi se calculează adăugând o marjă fixă la valoarea indicilor de referinţă Robor la 3 luni, respectiv Euribor la 3 luni. Astfel, rata de dobândă variabilă pentru finanţările în euro este Euribor 3 luni + 7,50 pp, iar pentru cele în lei este Robor 3 luni + 6,50 pp. Comisionul de analizăa a dosarului perceput o singură dată la acordare este de 100 de euro, respectiv 450 de lei. Comision de administrare credit care se aplică anual la sold este de 1%, iar comisionul unic este de 50 de euro, respectiv 220 de lei. 

Potrivit portalului financiar Conso.ro, la un credit pentru studii de 30.000 de lei de la Veneto Banca, acordat pe cinci ani, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 10,95% pe an, iar rata se ridică la 611 lei pe lună. Costul total al creditului se va ridica la 38.363 de lei. 

5. Banca Comercială Carpatica – Creditul pentru studii fără ipotecă imobiliară

Banca Carparica oferă creditul pentru plata studiilor atât în ţară, cât şi în străinătate. Suma maximă este de 10.000 de euro sau echivalent lei, pe o perioadă de maximum 10 ani. Banca oferă perioadă de graţie de până la 12 luni. Creditul are ataşată o asigurare de viaţă şi somaj, oferită gratuit de către bancă.

Utilizarea creditului se va efectua prin virament bancar în contul universităţii, instituţiei  care furnizează serviciile, împrumutul poate fi angajat într-una sau mai multe tranşe în funcţie de prevederile contractului de prestari servicii. 

De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei, pe cinci ani, donânda va fi de 11,71% pe an (ROBOR la 6 luni plus o marjă fixă de 9,7%), iar rata lunară va fi de 221,05 lei. DAE este de 12,37% pe an.

Mai puteţi citi: 

  

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite