Cine sunt românii de pe lista conturilor bancare inactive de 60 de ani pentru care Elveţia caută moştenitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de şase români figurează pe lista conturilor bancare din Elveţia inactive în ultimii 60 de ani, publicată de Asociaţia Bancherilor Elveţieni (SBA) pe un site înfiinţat special pentru informarea posibililor moştenitori.

Lista include peste 2.600 de nume, iar între acestea se află şi românii Adam Radu, Anastassiu Vasile, Chiriac Maciolla, Grozea Mihail şi Raiciu Jon. Pentru al şaselea cont cu titular din România, în locul numelui figurează un număr.

Numele lui Chiriac Maciolla apare într-o ediţie a Monitorului Oficial din 27 septembrie 1944, când a fost cooptat în Consiliul de Administraţie al fabricii de produse chimice „Leul“ SA din Bucureşti şi a fost numit în comitetul executiv al societăţii. „Consiliul de ad-ţie în unanimitate decide: 1. Cooptează în consiliul de ad-ţie pe d-nii: Emanoil Dumitescu şi Chiriac Maciolla, ambii de origine etnică română, în locul d-lor Hans Werner Apolant şi dr. Albert Ross, sub rezerva ratificării primei adunări generale. 2. Numeşte în comitetul executive pe d-l Chiriac Maciolla în d-lui Hans Werner Apolant“, se arată în Monitorul Oficial datat 27 septembrie 1944.    

image

Publicarea listei are loc ca urmare a unor noi prevederi care au intrat în vigoare în Elveţia la începutul acestui an, a anunţat miercuri Asociaţia Bancherilor Elveţieni (SBA), relatează AFP. Activele totale din conturile respective reunesc aproape 44 de milioane de franci elveţieni (40 de milioane de euro), plus conţinutul a 80 cutii de valori.

Elveţia a mai publicat în trecut liste cu conturi bancare inactive, dar acestea aveau legătură directă cu victimele Holocaustului.

Posibilii moştenitori vor putea revendica respectivele conturi într-o perioadă de până la cinci ani. Noua lege prevede, de asemenea, transferul către stat a activelor nerevendicate în ultimii cel puţin 60 de ani.

Directorul general al SBA, Claude-Alain Margelisch, a spus că publicarea listei reprezintă o ultimă încercare a băncilor de restabilire a contactelor cu clienţii. Lista include numele titularilor de conturi în valoare de peste 500 de franci elveţieni (460 de euro). Alte date includ data naşterii, cetăţenia şi ultimul domiciliu al unui client, sau sediul social al unei companii, în funcţie de disponibilitatea acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite