Centrală de apartament, sistem centralizat sau încălzire pe curent electric? Ce este mai convenabil?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeaua RADET este atât de distrusă, încât muncitorii au de reparat ţevile din Bucureşti aproape în fiecare zi

O gigacalorie costă 162 de lei dacă o produci într-o centrală de apartament, în vreme ce în acest moment media naţională facturată este de 203 lei, potrivit unui studiu realizat de către Ariston Thermo România.Mai mult, fără subvenţiile plătite în acest moment de către autorităţi, preţul ajunge la 288 de lei pe fiecare gigacalorie. În cazul în care încălzirea s-ar face pe bază de curent electric, atunci o gigacalorie ar fi produsă cu 523 de lei.

Atunci când s-ar lua în calcul atât încălzirea, cât şi apa caldă, diferenţa ar fi şi mai mare. Pentru o garsonieră locuită de o persoană, costurile anuale ar fi de 1.706 lei, în timp ce factura în sistem centralizat ar ajunge la 2.138 de lei, potrivit simulării.

Dacă se calculează la un apartament de două camere şi două persoane, costurile anuale sunt de 2.158 de lei pentru căldură şi apă caldă în varianta cu centrală şi de 2.704 lei în varianta cu sistem centralizat.

Cum va afecta liberalizarea preţurile

În următorii ani sunt aşteptate să crească, însă, costurile din cauza liberalizării preţurilor la gazele naturale, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Problema o constituie faptul că autorităţile vor începe să elimine subvenţiile din cauză că nu-şi vor mai permite, iar instalaţiile vechi de circa 40 de ani vor deveni din ce în ce mai ineficiente, ceea ce va duce la scumpiri suplimentare.

“Estimăm o creştere medie de 30% în viitorii ani la gigacalorie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România. El a mai spus că oricâte investiţii se vor face în CET-urile din marile oraşe, marea problemă o constituie faptul că pierderile se fac în sistemul de transport şi de distribuţie. În Bucureşti, acestea se ridică la 30%. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei se aşteaptă ca în Bucureşti subvenţiile să fie acordate în continuare.

Potrivit studiului, investiţia într-o centrală se amortizează în trei ani şi jumătate, în funcţie de oraş şi de numărul de camere al locuinţei. 

Marea evadare

Dacă în 2002 existau 2,5 milioane de locuinţe racordate la sistemul centralizat, reprezentând 84% din total, în 2012, doar 1,4 milioane de locuinţe mai erau branşate, reprezentând 45%. Din acestea, Bucureştiul reprezintă singur mai mult de o treime, 560.000 având ca furnizor RADET. În ultimii patru ani preţul gigacaloriei a crescut, în medie, cu 71% la nivel naţional, potrivit datelor companiei. În Bucureşti a crescut doar cu 43%. Numărul locuinţelor cu centrală proprie a depăşit anul trecut 1,5 milioane.

Comparaţie la costurile cu încălzirea în funcţie de sursă

Studiu Ariston încălzire
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite