Ce soluţii au românii loviţi de criza francului elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francul elveţian s-a scumpit cu aproape 20% în ultima săptămână
Francul elveţian s-a scumpit cu aproape 20% în ultima săptămână

Dacă negocierile cu banca nu sunt suficiente, românii cu credite în valută pot cere în instanţă plata creditului la cursul iniţial şi suspendarea, prin ordonanţă preşedinţială, a plăţii ratelor până la emiterea unei decizii pe fond. Guvernul ar putea impune, la rândul său, conversia creditelor la un curs mediu.

Românii care au contractat credite în franci elveţieni, dar şi cei cu împrumuturi în altă valută, se pot adresa instanţelor pentru a contesta clauza de risc valutar drept una abuzivă, clienţii având posibilitatea de a solicita o ordonanţă preşedinţială, prin care să ceară, cu caracter excepţional, suspendarea de la plată a ratelor timp de un an sau mai mult, până la judecarea cauzei pe fond, consideră experţii.

Leul s-a apreciat ieri puţin faţă de francul elveţian, după trei şedinţe consecutive de maxime istorice, cursul oficial anunţat de Banca Naţională a României (BNR) scăzând ieri cu 0,8%, până la 4,4354 lei. Acesta este, însă, în continuare la un nivel cu aproape 20% mai mare faţă de săptămâna trecută, când Banca Elveţiei a renunţat la plafonarea cursului la 1,2 franci pentru un euro, şi aproape dublu faţă de nivelul din perioada de boom din 2007-2008.

„Oamenii au nevoie urgentă de soluţii acum. Noi estimăm că soluţia avansată de Guvern, modificarea «Electoratei», nu va ajuta decât 10-15% din cei cu probleme. Nu a avut niciun efect în 2014, nu va avea nici în 2015. La fel, falimentul personal, tot 10-15% se vor încadra. Ordonanţa preşedinţială este o măsură excepţională, dar şi deprecierea francului cu 20% este excepţională. Dacă oamenii dau în judecată banca îşi pot reduce rata cu 40-50%, prin eliminarea comisionului de risc şi a considerării clauzei de risc valutar drept abuzivă. (...) În acest moment, 98% din cei care dau în judecată băncile pe clauze abuzive au câştig în instanţe“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, avocatul Marius Coltuc, cel care a asistat în instanţă mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor.

Plata la cursul iniţial al creditului

Coltuc a dat ca exemplu decizia unei instanţe din Galaţi, care a decis ca un client să poată restitui un credit în franci la cursul iniţial, plus 10%. Avocatul consideră că instanţa a considerat de drept că banca trebuie să împartă riscul cu clientul, nu să îl arunce în spatele acestuia. „Noi argumentăm în instanţă că şi clauza de risc valutar trebuie să respecte aceleaşi condiţii ca şi celelalte pentru a nu fi declarate abuzive. Este vorba de puterea de negociere“, a mai afirmat Coltuc.

O altă soluţie ar fi şi ca „factorul politic“ să se implice, prin impunerea unui curs de mijloc pentru plata ratelor la creditele în franci. Cel mai mic curs în perioada de boom a fost de 1,9 lei pentru un franc, iar acum este de 4,4 lei. 

Cazuri aproape disperate

Coltuc a dat ca exemplu cazul unei persoane care a contractat un credit de 182.000 de franci elveţieni pentru construcţia unei case, după care a mai contractat unul de consum de 10.000 de euro şi încă unul de 12.000 de franci. Acum, ratele cumulate pentru cele trei credite depăşesc 6.000 de lei pe lună, fiind aproape imposibil de plătit. Clienta respectivă a negociat cu banca în luna noiembrie, aceasta prelungindu-i perioada de plată a creditului cu cinci ani, până la vârsta de 71 de ani, la schimb cu reducerea ratei cu 20%. Acum, cu scăderea leului cu acelaşi procent, a revenit de unde a plecat.

Fiecare cu soluţia lui

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit ieri cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a discuta problema francului. De asemenea, Ponta s-a întâlnit şi cu ambasadorii statelor din Uniunea Europeană pentru a discuta implicaţiile crizei francului elveţian.

Pe de altă parte, deputaţii din Comisia Buget-Finanţe vor analiza miercuri prevederile «Electoratei», împreună cu reprezentanţi ai BNR, ai Ministerului Finanţelor, dar şi ai asociaţiilor de clienţi, vizând extinderea aplicării programului de restructurare a împrumuturilor pentru clienţii cu creditele în franci elveţieni. În fine, tot astăzi, Comisia Juridică din Camera Deputaţilor va dezbate legea falimentului personal, plenul urmând să fie convocat săptămâna viitoare.

Croaţia fixează artificial cursul

Guvernul din Croaţia a anunţat ieri că va introduce un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a valutei. Cursul va fi plafonat la nivelul de dinainte de aprecierea puternică a francului. De asemenea, Polonia, ţară unde totalul creditelor în franci se situa la echivalentul a 36 de miliarde de dolari, Guvernul a anunţat luni că ar putea să îi sprijine pe cei cu credite ipotecare în franci elveţieni, în condiţiile în care cursul de schimb valutar se va menţine la peste 4 zloţi pentru un franc. Ungaria a convertit deja în forinţi, în luna noiembrie, toate creditele în valută, la un curs mai mic decât cel de atunci.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite