Cât plătim, de fapt, pe energia electrică. Unde se duce restul banilor trecuţi pe factură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Puţin peste o treime din preţul trecut pe factura de energie electrică reprezintă într-adevăr costul curentului electric, restul fiind tariful de distribuţie, tariful de transport, costul certificatelor verzi aferent energiei consumate, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, accize,TVA.

Din totalul componentelor din factură, singura aflată în responsabilitatea furnizorului de energie electrică este componenta de energie, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanţi ai Enel Energie. 

Potrivit acestora, celelalte componente de preţ (tariful de distribuţie, tariful de transport, costul certificatelor verzi aferent energiei consumate, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, accize,TVA) nu intră în responsabilitatea furnizorului şi nu constituie venituri pentru acesta.

„În cazul contractelor pe piaţa concurenţială, componenta de energie este rezultatul negocierii dintre client şi furnizor. În cazul contractelor pe piaţa pentru serviciul universal, CPC reprezintă componenta de energie, stabilită de către ANRE”, au afirmat sursele citate.

Circa o treime din preţ ajunge la furnizor

Recent, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a recunoscut că doar circa o treime din valoarea înscrisă pe factură ajunge la furnizorul de energie electrică, restul ajungând la stat, operatorul de transport ori producătorii de energie regenerabilă.

Astfel, pentru energia activă consumată plătim 0,18 lei/kWh, pentru tariful de distribuţie 0,142 lei/kWh, pentru tariful de introducere a energiei în reţea: 0,001 lei/kWh, pentru tariful de extracţie a energiei din reţea: 0,015 lei/kWh, pentru servicii sistem 0,013 lei/kWh, pentru certificate verzi: 0,0456 lei/kWh, acciza: 0,004 lei/kWh, contribuţia pentru cogenerare: 0,012 lei/kWh şi TVA 19%.

Adunate, toate componentele din factură înseamnă 0,4126 lei/KWh, la care se adaugă TVA, rezultând un cost total de 0,491 lei/KWh. Asta înseamnă că energia electrică reprezintă circa 36% din totalul facturii de energie.

De ce plătim pentru certificatele verzi

Certificatul verde este un titlu care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. 

„Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, inclusiv Enel Energie, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul de energie electrică livrată consumatorilor. Conform legislaţiei, furnizorii de energie electrică, sunt obligaţi să cumpere de la producătorii de energie din surse regenerabile o anumită cotă de certificate verzi – stabilită de către autoritatea de reglementare – pentru fiecare MWh furnizat clienţilor. Astfel, certificatele verzi reprezintă modalitatea de sprijin pentru producţia de energie din surse regenerabile”, au explicat pentru „Adevărul” reprezentanţi ai Enel Energie.

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite