Broker: "Tariful la poliţele RCA va stagna sau va creşte cu cel mult 5%". Noua normă a CSA va forţa însă asigurătorii să scumpească poliţele RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tariful de primă la poliţele RCA va stagna sau va creşte cu cel mult 5% în 2013, după trei ani în care preţurile s-au menţinut la acelaşi nivel, a declarat directorul general al Safety Broker de Asigurare, Viorel Vasile. Totuşi, o nouă normă aprobată recent de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va forţa companiile de asigurări să majoreze tarifele semnificativ.

"CSA anticipează că tariful la RCA nu va creşte şi subscriu la această estimare. Piaţa RCA este una a cumpărătorului, care se uită la preţ. Datorită dezvoltării puternice a mediului online, constat cu suprindere că preţul nu a crescut, ci chiar a scăzut faţă de anul precedent. De ce? Există o morişcă a preţurilor. Azi există un asigurător care oferă un preţ mic la RCA, mâine altul. Nu ştiu dacă este benefic, dar asta-i situaţia, şi în acest context câştigă clientul", a spus Vasile. 

El a adăugat că este "total aberantă" situaţia cu privire la dauna medie a asigurătorilor, care variază între 4.000 şi 10.000 de lei.

"Situaţia este întâlnită dintr-un motiv foarte simplu: asigurătorii plimbă clienţii câteva săptămâni până se efectuează constatarea şi nu este normal. Apoi, în baza acestui document, unităţile de reparaţii auto întocmesc un deviz, iar asigurătorul îi propune clientului o despăgubire de 20-30% din totalul devizului. Ce poate face clientul cu această sumă? Din acest motiv aveam un ecart atât de mare al daunei medii între asigurători", a spus Vasile.

În ciuda estimărilor făcute de broker, o nouă normă aprobată recent de CSA ar putea determina o scumpire semnificativă. Normele de calcul pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA) impun asigurătorilor să acopere total daunele înainte ca accidentul să se producă, iar în caz de eveniment rutier, companiile trebuie să urgenteze despăgubirea.

Trecerea la noile norme privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) forţează companiile să mărească tarifele. Prin compensare, şoferii care plătesc astfel mai mult (şi cu 40% în unele cazuri) au avantajul că repararea maşinii după eventualul accident s-ar putea realiza cu o lună mai devreme decât înainte.

Mecanismul scumpirii

Scumpirea RCA are drept principală cauză faptul că, la încheierea unui contract din această categorie, societăţile de asigurare trebuie să calculeze tarifele de primă astfel încât subscrierile estimate pentru următoarele 12 luni să acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului.

„Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asigurătorii au obligaţia de a stabili tarifele de prime astfel încât, cu o probabilitate de cel puţin 99,5%, primele estimate pe următoarele 12 luni să acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente şi marja de profit a asigurătorului, cu respectarea legislaţiei şi a principiilor actuariale general acceptate“, se arată în Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nr. 3/2013, intrat recent în vigoare.

Anterior, conform unui ordin CSA din 2011, asigurătorii RCA erau obligaţi să stabilească tarifele de primă pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, astfel încât să garanteze îndeplinirea obligaţiilor, constituirea rezervelor tehnice şi plata contribuţiilor către anumite fonduri, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi de administrare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite