BNR este aşteptată astăzi să dea un nou semnal de ieftinire a creditelor în lei
0Analiştii economici se aşteaptă ca Banca Naţională a României (BNR) să reducă astăzi, în prima şedinţă de şedinţă monetară din acest an, nivelul rezervelor minime obligatorii, dar şi nivelul dobânzii-cheie, de la 4% în prezent, transmiţând astfel în piaţă un nou semnal de ieftinire a împrumuturilor în lei.
Economiştii estimează că BNR va continua astăzi ciclul de relaxare a politicii monetare şi că va reduce dobânda-cheie de la 4% la 3,75%, în condiţiile în care consumul este încă unul fragil. De asemenea, după mult timp, este de aştaptat ca banca centrală să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii la lei pentru a lăsa mai multe lichidităţi băncilor comaerciale şi pentru a încuraja astfel creditarea în lei.
Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară cu 1,25 puncte procentuale, până la 4%, în a doua jumătate a anului trecut, aceasta atingând un nivel minim istoric.
Soldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, potrivit datelor BNR. „La 30 noiembrie 2013, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 4,1% (-5,8% în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2012, pe seama majorării cu 1,4% a componentei în lei (-0,4% în termeni reali) şi a diminuării cu 7,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 5,9%)“, se arată într-un comunicat recent al băncii centrale.
Cea de-a două şedinţă de politică monetară din acest an va avea loc la 4 februarie, iar economiştii se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii-cheie, de la 3,75% la 3,5%.
Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, spunea în toamna anului trecut că BNR mai are „ceva“ loc de reducere a dobânzii de politică monetară, după tăierea de 1,25 puncte din 2013, dar măsuri mai consistente de relaxare au spaţiu larg pe partea rezervelor minime obligatorii.
„Dacă este vorba de câmpul nostru de manevră, am zis că mai este încă ceva, cu definiţie restrânsă a politicii monetare, adică doar rata dobânzii. Dacă introducem şi rezervele minime obligatorii, mai este câmp bunicel“, a afirmat şeful băncii centrale. Isărescu mai spunea că aşteaptă de la bănci continuarea reducerii dobânzilor la creditele în lei.
Mai puteţi citi:
SONDAJ Banca Naţională: nivelul ridicat al taxelor şi impozitelor este cea mai presantă problemă a firmelor. Nivelul ridicat al fiscalităţii, concurenţa şi lipsa cererii au fost indicate de firmele participante la un sondaj al BNR ca fiind cele mai presante probleme cu care s-au confruntat în perioada aprilie-septembrie 2013.
Băncile vor mai scoate bani din ţară încă doi ani, dar BNR vrea să frâneze acest proces. Isărescu cere reducerea dobânzilor la credite. Dezintermedierea în sistemul bancar va mai continua până la sfârşitul anului viitor-începutul anului 2015, având în vedere că istoria a arătat că acest proces continuă încă cinci ani de la revenirea unei economii pe creştere, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.
Parlamentul European a adoptat noi reguli privind creditele imobiliare. Beneficiarii împrumuturilor vor fi mai bine informaţi asupra riscurilor. Parlamentarii europeni au adoptat marţi, cu o largă majoritate, un ansamblu de reguli destinate împrumuturilor imobiliare, menite să protejeze şi să informeze beneficiarii în privinţa riscurilor şi să evite declanşarea unor noi crize provocate de bule speculative.
Peste 700.000 de români sunt restanţieri la bănci la unul sau mai multe credite. Valoarea restanţelor a crescut cu 20% în primele 10 luni ale anului. Aproape 703.000 de români aveau la sfârşitul lunii octombrie restanţe la unul sau mai multe credite contractate de la bănci sau instituţii financiare nebancare, valoarea sumelor cu întârzieri la plată mai mari de 30 de zile depăşind pragul de 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Şeful Supravegherii din BNR: Am demarat zilele trecute un control în bănci după ce am observat că încearcă să ne păcălească. Băncile comerciale raportează corect către Banca Naţională a României (BNR) creditele neperformante, dar unele dintre ele mai aplică „nişte păcăleli“, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-COFILE.
Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020. Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.
SONDAJ Cum arată creditul ideal: se poate obţine rapid şi are dobânzi şi rate lunare mici. Un român din cinci s-ar împrumuta chiar acum din bancă. Un român din cinci intenţionează ca în următoarele 6 luni să acceseze un credit bancar de consum, arată rezultatele studiului „Cum arată creditul ideal pentru tine?“ realizat de Banca Românească în parteneriat cu platforma iVox.
Restanţele la credite au depăşit în septembrie 7,5 miliarde de euro. Restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au ajuns la 7,54 miliarde de euro la finele lunii septembrie, reprezentând aproape 15% din soldul creditelor contractate, valoarea acestora consemnând o creştere cu aproape 20 de milioane de lei faţă de sfârşitul lunii anterioare.