Banca Naţională a decis să majoreze la 2% dobânda de politică monetară. Cîţu: Dezmăţul fiscal al PSD costă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de administraţie pe probleme de politică monetară al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de luni majorarea dobânzii de politică monetară la 2%.

UPDATE 13.55 În şedinţa din 8 ianuarie 2018 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018. 

Florin Cîţu, economist şi senator PNL, comentează decizia: „Aşa cum am avertizat anul trecut, dezmăţul fiscal al PSD costă! Rata mare a inflaţiei şi deprecierea monedei naţionale au forţat BNR să intervină (cam târziu din punctul meu de vedere). Din punctul meu de vedere, BNR va creşte dobânda de politică monetară până la 4% în următoarele luni. Ceea ce înseamnă un ROBOR de minim 4,25%. Rata dobânzii de politică monetară, pentru a stabiliza economia, trebuie să fie mai mare decât rata inflaţiei estimate. În acest moment rata inflaţiei estimate este de 3,9%”.

Totodată, banca centrală a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018.

BNR a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.


România se apropie de prima sa majorare a ratei dobânzii în aproape un deceniu, pe măsură ce inflaţia se înrăutăţeşte şi economia ţării se extinde cu un ritm dintre cele mai rapide de pe continent, scrie Bloomberg.

În timp ce 8 din 13 economişti dintr-un sondaj Bloomberg consideră că banca centrală va menţine luni dobânda de referinţă la un nivel record de 1,75 la sută, cinci prevăd o majorare la 2 la sută.

Dacă BNR nu va majora dobânda în această săptămână, analiştii sunt de părere că această mişcare va avea oricum loc cândva în primul trimestru.

O decizie va fi anunţată aproximativ luni după-amiază, urmând ca guvernatorul Mugur Isărescu să organizeze o conferinţă de presă.

Potrivit Bloomberg, România urmează deciziile luate anterior de Cehia şi Regatul Unit, care au hotătât creşterea costurilor îndatorării, chiar dacă guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat că majorarea dobânzilor înainte ca Bănca Centrală Europeană să o facă duce duce la riscuri precum capital străin volatil şi la scăderea stabilităţii financiare.

Însă, notează Bloomberg, banca centrală are puţine opţiuni: inflaţia României a accelerat până la maximul din ultimii patru ani în noiembrie, în timp ce o serie de reduceri de impozite şi creşterea salariilor din sectorul public au condus la o creştere economică anuală de 8,8% în trimestrul III din 2017.

Pieţele monetare oferă preţuri mai mari. Rata de dobândă interbancară de trei luni, cunoscută sub numele de ROBOR, s-a majorat cu 120 de puncte de bază în ultimele şase luni şi depăşeşte acum 2%, cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

În ultima sa reuniune din 2017, banca centrală a decis îngustarea coridorului de variaţie în jurul dobânzii de politică monetară, pentru a doua oară, ceea ce a fost considerat un preludiu al majorării ratei dobânzii de politică monetară ce ar urma să aibă loc la începutul acestui an. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite