Atenţie, fermieri: 15 decembrie e ultima zi pentru plata fără penalităţi a tranşei a doua din impozitul agricol. TABEL: Normele de venit şi plafoanele de taxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 15 decembrie, este scadenţa de plată pentru cea de-a doua tranşă de 50% din impozitul pe veniturile din agricultură realizate în 2015 şi declarate anticipat în luna mai.

Fermierii care realizează venituri din agricultură mai mari decât plafoanele stabilite prin Ordonanţa 8/2013 (a se vedea tabelele de mai jos) trebuie să-şi plătească a doua rată (50%), ultima pe 2015, din impozitul pe aceste venituri.

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează în două rate egale, astfel: 50% până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% până la data de 15 decembrie inclusiv.

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit.

Ce obligaţii au fermierii

În acest sens, fermierii aveau de depus încă din luna mai Declaraţia 221 la Fisc sau, după caz, la Primărie (în localităţile în care nu există administraţii financiare).

Potrivit Art. 74 alin. 2 din Codul Fiscal, contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.

În cazul în care activitatea se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei îi revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice.

În continuare, organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui ANAF.

Practic, în acest moment toţi fermierii care şi-au depus în primăvară Declaraţiile 221 sunt în posesia deciziei de impunere.

Ce venituri sunt vizate

Potrivit legii, veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute – individual sau într-o formă de asociere – din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine.

Totodată, persoanele care realizează venituri din activităţi agricole impozitate la norma de venit, datorează şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile agricole impozabile.

Atenţie: neplata impozitului agricol se sancţionează cu impunerea din oficiu a fermierului contravenient.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite