ANALIZĂ Scumpiri la pompă din cauza accizei suplimentare, ieftiniri în farfurie datorate performanţelor din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi/litru la carburanţi şi majorarea accizei la tutun, în aprilie, au provocat creşteri de preţuri care anulează scăderea costurilor la alimente.

În luna aprilie faţă de martie 2014, alimentele s-au ieftinit în medie cu 0,06%, dar mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,67%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ieftinirea alimentelor a venit pe fondul unui trend benefic dat de performanţele din agricultura anului trecut, în timp ce scumpirea mărfurilor nealimentare a fost provocată de înăsprirea regimului accizelor.

În cazul combustibililor (locul I în topul scumpirilor), creşterea preţurilor a fost provocată de aplicarea, de la 1 aprilie, a accizei suplimentare de 7 eurocenţi/litru la motorină şi benzină.

În statisticile oficiale, scumpirea carburanţilor a fost în aprilie de 3,16%, iar la pompă s-a ajuns la 7 lei/litru, preţ care a propulsat România între primele 10 ţări din Uniunea Europeană din punctul de vedere al cotaţiilor pentru motorină şi între primele 20 pentru benzină.
Asta după ce, în ianuarie-martie, România se afla pe ultimele locuri în aceste clasamente.

În cazul produselor din tutun, am avut un impact dublu: creşterea nominală a accizei pe mia de ţigarete (exprimată în euro) şi majorarea generată de noua metodă de calcul la accize, care dă un curs de 4,7 lei/euro în loc de 4,4 lei/euro.

Statisticile oficiale arată o creştere medie a preţurilor la ţigări, în aprilie 2014, cu 1,77% faţă de martie şi cu 5,92% faţă de decembrie 2013.

Aprilie, luna compensărilor

Per ansamblu, preţurile de consum au crescut cu 0,3% în luna aprilie, iar inflaţia anuală a urcat la 1,21%, preţurile produselor alimentare compensând scumpirile semnificative înregistrate la combustibili şi tutun.

Cele mai importante ieftiniri au fost consemnate la cartofi, zahăr şi ouă, potrivit datelor INS.

În luna aprilie, cele mai importante scumpiri s-au înregistrat – pe lângă combustibili şi tutun – şi la fasole (+2,17%), citrice (+2,05%) şi fructe proaspete (+0,3%), însă ponderea acestora în coşul de consum la nivel naţional este mai mică.

Scumpirile din aprilie au fost compensate de preţurile în scădere la cartofi, cu aproape 3%, zahăr (-1,7%) şi ouă (-3%). Cu aproape 1% au scăzut tarifele la energia electrică, în timp ce gazele s-au ieftinit cu 0,85%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urmă cu o săptămână prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,5% la 3,3%, sub limita superioară a intervalului de variaţie de 2,5% plus minus un punct procentual.

În aprilie, inflaţia anuală a atins maximul din 2014, deşi inflaţia lunară este sub nivelul din ianuarie şi martie, din cauza bazei foarte reduse din luna aprilie 2013, când preţurile de consum au urcat cu numai 0,11%.

Preţurile mesei de Paşte, mai mici decât de Crăciun

Tot din statisticile INS mai reiese că principalele componente ale meselor tradiţionale s-au ieftinit din decembrie 2013 (luna Sărbătorilor de Crăciun) până în aprilie 2014 (luna Sărbătorilor de Paşte).

Astfel, făina a fost mai ieftină cu 0,65% la Paşti faţă de Crăciun, carnea de porc – cu 0,23%, uleiul – cu 3,7%, zahărul – cu 4,68%, iar ouăle – cu 11,7%. La celelalte produse specifice (inclusiv vin sau cafea) au fost consemnate creşteri de preţ în perioada respectivă, însă acestea sunt mai mici de 1%.


Topul scumpirilor*
1. Combustibili    +3,16%
2. Fasole    +2,17%
3. Citrice    +2,05%
4. Ţigări    +1,77%
5. Fructe proaspete    +1,03%

Topul ieftinirilor*
1. Ouă    -2,94%
2. Cartofi    -2,77
3. Zahăr    -1,69%
4. Energie electrică    -0,98%
5. Ulei    -0,90%
* Evoluţia preţurilor în aprilie faţă de martie 2014
Sursa: INS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite