Şapte companii de asigurări sunt obligate să recalculeze tarifele pentru RCA. Cu cât s-au scumpit poliţele RCA din iunie până în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut unui număr de şapte asiguratori să recalculeze în termen de 30 de zile tarifele practicate pentru poliţele RCA. În plus, o raportare a ASF arată că tarifele RCA au crescut cu 42% în intervalul iunie 2015 – ianuarie 2016 pentru camioane şi pentru vehiculele de transport persoane.

„Consiliul ASF a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz - Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule. Toate aceste obligaţii au fost stabilite pe baza concluziilor acţiunilor de control inopinat desfăşurate în ultimele luni la asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceştia respectă cerinţele privind fundamentarea şi calculul tarifelor de primă, stabilite prin Norma 23/2014“, se arată într-un comunicat transmis de ASF. 

Sunt însă două companii în cazul cărora ASF nu a finalizat deocamdată controalele Carpatica Asig şi City Insurance.

Reprezentanţii ASF precizează că asiguratorii respect principiile actuariale general acceptate, însă echipele de control au descoperit o serie de abateri. 

„Echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial“, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Raportările transmise de asiguratori către ASF arată că prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane, în timp ce pentru segmentul autoutilitare/autocamioane avansul este de 46%.

„Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015“, se arată în comunicatul transmis de ASF.  

Autoritatea notează că dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor şi cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane.

În decembrie, transportatorii au organizat un protest la Bucureşti, blocând cu mii de taxiuri, camioane, autobuze şi microbuze Piaţa Victoria şi Şoseaua Kiseleff, principala nemulţumire fiind legată de creşterea tarifelor RCA. Altă solicitare a vizat eliminarea supraccizei.

Reprezentanţii transportatorilor au discutat atunci la Guvern cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministru al Administraţiei, şi după întâlnire au declarat că vor continua discuţiile privind RCA şi că este posibil să reia protestele, în lipsa unor soluţii, arătându-se dezamăgiţi, totodată, că supraacciza va rămâne în vigoare în 2016.

Cele trei părţi au semnat un memorandum care prevede plafonarea creşterii RCA la cel mult 50% din tarifele valabile în iunie 2015. Transportatorii au acuzat nerespectarea protocolului, susţinând că unele poliţe s-au scumpit deja peste 50%, şi s-au retras de la discuţii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite