Companiile de utilităţi nu vor amânarea liberalizării la gaze, deşi recunosc că anumite industrii sunt afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazele naturale se scumpesc din cauza calendarului de liberalizare agreat cu FMI
Gazele naturale se scumpesc din cauza calendarului de liberalizare agreat cu FMI

Companiile de utilităţi din România au „înţelegere” pentru faptul că anumite industrii sunt afectate de liberalizarea preţului la gaze, dar nu doresc amânarea calendarului pentru că nu ar fi „un semnal tocmai bun”, potrivit unui comunicat remis de ACUE în urma întâlnirii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

“Este încurajator faptul că autorităţile române au început să aplice acest calendar de deschidere graduală a pieţei energetice. Suntem de acord cu faptul că ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem înţelegere pentru acest lucru, dar totuşi credem că o încetinire a aplicării calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun”, au susţinut reprezentanţii ACUE, conform comunicatului.

Angajaţii din industria chimică au protestat de câteva ori împotriva majorărilor de preţ suferite din cauza liberalizării la gazele naturale, în timp ce industria siderurgică s-a plâns că scumpirile afectează competitivitatea companiilor.

Protecţie la insolvenţă

Societăţile de utilităţi mai doresc şi modificarea procedurilor de insolvenţă, prin care clienţii aflaţi în astfel de proceduri să fie obligaţi să-şi achite datoriile.

„O problemă majoră rămâne cea privind arieratele companiilor de stat către furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este în continuare CFR, care înregistra, la jumătatea acestui an, datorii de aproximativ 525 milioane de lei către companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienţi aflaţi în insolvenţă. Reprezentanţii ACUE au explicat că operatorii sunt forţaţi să furnizeze pe o durată de timp nedefinită gaze şi electricitate clienţilor aflaţi în insolvenţă, chiar dacă aceştia nu-şi plătesc facturile. Având în vedere că pentru astfel de clienţi nu există sancţiuni, există pericolul ca rău-platnicii să abuzeze de situaţie. Această tendinţă este valabilă atât pentru clienţii privaţi, cât şi pentru cei de stat”, se mai precizează în comunicat.

Prevederile cerute de aceste companii se află printre propunerile de modificare a Codului Insolvenţei.

Regenerabile: să se schimbe, dar să nu se modifice nimic 

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, operatorii din domeniu şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la Ordonanţa de urgenţă nr.57/2013. 

ACUE cere ca „modificările schemei de sprijin trebuie să se aplice doar pentru noile investiţii şi nu şi pentru cele finalizate sau în curs de finalizare”. 

Până în prezent, au fost acreditate capacităţi de peste 2.800 MW, iar alte 500 MW sunt în diverse stadii de construire. Investiţiile realizate sau angajate în domeniul energiei regenerabile în România depăşesc 4 miiliarde de euro, în timp ce contribuţiile la bugetul de stat sunt de peste 500 milioane euro anual, conform asociaţiei.

Marii consumatori, precum Alro şi ArcelorMittal s-au plâns continuu de schema de certificate verzi, care le induce costuri suplimentare. Aceasta este cea mai mare din Europa, 10 miliarde de euro fiind plătiţi de consumatori prin subvenţiile oferite producătorilor de energie verde. Guvernul a amânat o parte din certificate până în 2017 pentru a reduce costurile cu energia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite