Cu cât se scumpesc gazele de la 1 iulie. Creşterea preţului la gaze pentru consumatorii industriali este mai mică decât cea programată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% de la 1 octombrie FOTO Adevărul
Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% de la 1 octombrie FOTO Adevărul

Preţul gazelor livrate populaţiei, dar şi clienţilor industriali, va creşte în două etape, la 1 iulie şi la 1 octombrie, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, preţul gazelor pentru populaţie va creşte la 1 iulie cu 8% şi la 1 octombrie cu 2%, iar tarifele pentru gazele livrate clienţilor noncasnici vor fi majorate cu 3%, atât la 1 iulie cât şi în etapa a doua, la 1 octombrie.

Creşterea de 3% programată pentru 1 iulie este puţin mai mică faţă de cea de 5% inclusă în calendarul de eliminare treptată a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, datorită evoluţiilor favorabile ale preţului de import şi a necesarului de import pentru acoperirea consumului, se arată într-un comunicat al ANRE.

Modificările programate pentru 1 iulie au fost aprobate vineri de către Comitetul de Reglementare al ANRE.

Majorarea tarifelor la gaze va ansamblul întregului an va fi, astfel, de 10% pentru populaţie (aceeaşi cu cea din calendarul asumat în relaţia cu FMI şi UE) şi de 11% în cazul clienţilor noncasnici (faţă de 18% în calendar).

De la începutul anului preţul gazelor pentru clienţii casnici nu a fost modificat, iar în cazul celorlalţi consumatori tarifele au urcat cu 5% la 1 februarie, altă majorare de 5%, programată pentru 1 aprilie, nemaiavând loc.

Următoarea etapă din calendarul aprobat de Guvern este stabilită pentru 1 octombrie, când preţurile vor avansa cu 2% pentru populaţie şi cu 3% pentru consumatorii noncasnici.

"Pentru 1 octombrie 2013 şi 1 ianuarie 2014, ANRE va avea în vedere respectarea creşterilor din Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate", se precizează în comunicat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite