Unde se duc banii din listarea Nuclearelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro   FOTO: Reuters
Construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro   FOTO: Reuters

Nuclearelectrica a obţinut 312,4 milioane de lei din majorarea cu 11,077% a  capitalului social, însă destinaţia banilor nu mai este aşa de sigură: dacă în prospectul de listare se menţionează că banii vor fi investiţi în unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă şi într-o instalaţie de detritiere a apei grele, ieri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a evocat posibilitatea ca suma să fie folosită pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4.

„Sunt câteva propuneri din partea companiei, mai ales în ceea ce priveşte siguranţa reactoarelor, siguranţa funcţionării, însă aici cred că va trebui să mai discutăm. În condiţiile în care va ieşi contractul pentru 3 şi 4 (reactoare - n. r.), atunci contribuţia Nuclearelectrica la EnergoNuclear va trebui majorată. Este posibil ca aceşti bani să meargă acolo. Într-o lună, o lună şi jumătate ne vom clarifica“, a afirmat Niţă, într-o conferinţă de presă.

Instalaţia de detritiere elimină izotopii de tritiu din apa grea, iar realizarea sa ar costa 125 de milioane de euro, potrivit prospectului de listare. Conform aceluiaşi document, investiţiile privind siguranţa, ca urmare a accidentului de la Fukushima, s-ar ridica la 64 de milioane de euro, în vreme ce un depozit intermediar de combustibil ars ar costa 52 de milioane de euro. Investiţiile totale programate de Nuclearelectrica până în 2023 ar necesita 284 de milioane de euro.

Cine sunt chinezii pe care statul îi curtează

EnergoNuclear este compania de proiect care trebuie să realizeze reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat să coste 6,5 miliarde de euro. Cele două unităţi vor avea câte 700 MW instalaţi fiecare şi vor folosi tehnologia CANDU.

Nuclearelectrica deţine acum 84,65% din acţiuni, Enel are 9,15% din titluri, iar producătorul de oţel ArcelorMittal deţine 6,2%. 

Niţă a mai spus că o companie din China este interesată de realizarea reactoarelor 3 şi 4, atât pentru construcţia unităţilor atomice, cât şi ca investitor financiar. În vară, premierul Victor Ponta şi ministrul Constantin Niţă au vizitat China, într-un turneu de atragere de investiţii. Atunci, cei doi oficiali au discutat cu reprezentanţii companiei China General Nuclear Power Group. Societatea deţine un număr de şapte reactoare nucleare în operare, cu o capacitate totală de 7.200 MW, adică 53% din capacitatea nucleară instalată în China. Adiţional, alte 15 reactoare sunt în construcţie, totalizând 17.800 MW.

Ministrul Constantin Niţă a afirmat că nu se vor acorda garanţii de stat pentru finanţarea celor două unităţi. La începutul lunii septembrie, autorităţile anunţaseră că Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la realizarea reactoarelor 3 şi 4.

Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei din majorarea de capital, 10% din titluri fiind listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar 1,077% fiind cumpărate de către Fondul Proprietatea (FP), în baza dreptului de preferinţă. 

Calendarul listărilor

Romgaz este următoarea companie pe care statul vrea să o listeze, operaţiunea fiind programată pentru luna noiembrie. Autorităţile vor să obţină 600 de milioane de euro din vânzarea a 15% din companie. Listarea va fi duală, la Bucureşti şi Londra.

Autorităţile române s-au mai angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să listeze în 2014 şi Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia. Alături de acestea, Niţă a anunţat şi posibila listare a Complexului Energetic Hunedoara. Din cadrul Electrica vor fi extrase pachetele pe care aceasta le mai deţine la filialele deja privatizate cu Enel şi E.ON, din cauză că societatea are în acest moment o serie de litigii cu grupurile respective.

„Nu mai scoatem acţiuni ale altor companii la bursă, cu excepţia celor programate pentru anul viitor, adică Electrica, Hidroelectrica şi complexele energetice Oltenia şi Hunedoara“, a afirmat Niţă. Listarea Nuclearelectrica prin ofertă publică iniţială este prima făcută de stat în ultimii şase ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite