Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări
0Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Mihai Rozsa, directorul general al respectiveului service, a declarat că a invitat reprezentanţii Astra Asigurări la mediere, însă aceştia nu s-au prezentat la întâlnire. Suma pe care Astra Asigurări o datorează este de 65.642,81 de lei şi reprezintă valoarea cumulată a dosarelor de daună scadente şi neachitate din iulie 2013. „Pentru societatea noastră, este o sumă importantă care pune în pericol continuarea activităţii“, subliniază el.
„Cele mai multe dosare de daună au fost achitate parţial de către Astra Asigurări, conform propriilor evaluări, fără a ţine cont de costurile reale ale reparaţiilor şi încălcând astfel prevederile Art.50 din Ordinul Nr.14/2011, prin care firma de asigurări este obligată la despăgubirea întregului prejudiciu“, a mai spus Mihai Rozsa, într-un comunicat al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).
Reprezentantul service-ului a invocat un articol emis de către fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor, potrivit căruia cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparaţiilor părţilor componente sau pieselor avariate, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente reparaţiilor şi înlocuirilor necesare.
ASF a înregistrat cererea de faliment a societăţii Astra la sediul central.
Asociaţia Service-urilor trage un semnal de alarmă şi le reaminteşte tuturor asiguraţilor din România să fie atenţi când îşi cumpără o poliţă de asigurare, pentru că sunt tot mai puţine firmele de asigurări care îşi mai respectă obligaţiile de despăgubire în România.
Raport devastator
Vinerea trecută, agenţia Mediafax publica un raport al ASF potrivit căruia instituţia de reglementare suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei.
ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.
De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat „defectuos“ cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări „non-tradiţionale“, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea“ situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl. De asemenea, Astra riscă să plătească cel puţin 100 de milioane de lei, după ce a pierdut în primă instanţă un proces cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care a solicitat executarea unei poliţe emise în favoarea Romstrade, aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă. Instanţa a obligat Astra să plătească aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurări. Procesul este în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.
Televiziunea România TV a relatat, tot vineri, că ASF şi Banca Naţională cer sesizarea DNA pentru nereguli descoperite la societatea de asigurări Astra, care riscă intrarea în faliment.
ASF a negat parţial
Pe de altă parte, ASF a replicat nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat, iar comunicările către public în privinţa deciziilor cu efecte de amploare asupra pieţei supravegheate sunt transmise numai după ce au fost aduse la cunoştinţa celor sancţionaţi.
„Mass-media şi publicul au acces la rezultatele controalelor, în condiţiile legii şi ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control şi a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înştiinţarea societăţilor de asigurare în privinţa deciziilor luate, diseminarea, în condiţiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF“, se arată într-un comunicat ASF.
Acţionarii Astra Asigurări vor discuta, în martie, majorarea capitalului social cu 20 milioane de lei, la 212,7 milioane de lei, prin aport în numerar, potrivit unui convocator al asigurătorului.
În prezent, compania are un capital social 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, ambele entităţi fiind controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Recent, Astra a anunţat că, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, compania va avea un capital social de 436,9 milioane de lei.
Mai puteţi citi:
Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.
Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.
UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.
Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.
STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.
Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.