Ultima strigare: capacitatea instalată în energie verde a ajuns la 3.670 MW înainte de reducerea schemei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW, potrivit datelor Transelectrica, citate de Agerpres.ro.

Cel mai mare avânt l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, faţă de doar 49 de MW la începutul acestui an.

Şi la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, faţă de 1.800 de MW în ianuarie.

Mai sunt în funcţiune microhidrocentrale de 501 MW şi centrale pe biomasă de 53 de MW.

Această capacitate-record a fost instalată în acest an întrucât este ultimul an când producătorii de energie verde mai beneficiază de schema de sprijin în forma actuală. Subvenţiile pentru producătorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic începând de anul viitor, declara recent Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

România şi-a îndeplinit deja ţintele pentru 2020

România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în faţa Uniunii Europene, respectiv de a ajunge la 24% energie regenerabilă din totalul consumului, potrivit lui Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Calotă a mai spus că instituţia a propus Parlamentului şi Guvernului reconsiderarea cotelor anuale obligatorii de energie verde. Spre exemplu, în 2014 cota obligatorie ar trebui să fie de 13%, nu de 15% din consum. 

Ţinta de 24% se compune din ţintele pentru energie electrică, energie termică şi biocombustibili. Partea de încălzire are un aport serios la îndeplinirea ţintei asumate la Bruxelles din cauza că 43% din combustibili reprezintă lemnele, folosite în special pentru încălzirea din mediul rural.

Totodată, ANRE va monitoriza costurile avute de producătorii de energie regenerabilă în România şi nu va mai lua în calcul costurile prezentate de Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).

Reducerea cotei de energie verde a fost cerută insistent de marii consumatori industriali din România, după ce aceştia au înregistrat costuri mari cu certificatele verzi. Scăderea cotei obligatorii înseamnă reducerea presiunii pe consumatori de a cumpăra certificate verzi. În final, se traduce prin costuri mai mici.

ANRE a găsit o mare supracompensare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) apreciază că numărul certificatelor verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, în unele cazuri chiar şi la jumătate. Concluzia a rezultat din analiza pieţei de energie regenerabilă din 2012, potrivit ANRE, care publică azi un document mai amplu pe această temă.

Cea mai mare reducere a numărului de certificate verzi acordate pe MWh de energie produsă este propusă de ANRE pentru centralele fofotoltaice (solare), respectiv înjumătăţirea de la 6 la 3 certificate.

Pentru turbinele eoliene noi, ANRE recomandă scăderea numărului de certificate verzi de la 2 pe MWh de energie la 1,5 la turbinele noi, iar pentru centralele eoliene refolosite reducerea ar fi de la 2 la 1,3.

În cazul microhidrocentralelor, unităţi cu putere instalată de până la 10 MW, ANRE consideră că ar fi oportună scăderea numărului de certificate verzi de la 3 la 2,3.

10 miliarde de euro, cea mai generoasă schemă din Europa

România are cea mai mare schemă de subvenţionare a energiei verzi din întreaga Europă, suma totală fiind de 10 miliarde de euro. Nivelul sprijinului oferit investitorilor în energia verde din România este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeană de 100%. Pentru energia solară, nivelul este unul fantastic – de 657%.

Alte state europene, precum Germania sau Spania au redus deja şi ele sprijinul acordat energiilor verzi, din cauza costurilor mari pe care le generau.

Mai puteţi citi:

ANRE: Energiile verzi sunt că maioneza, pui prea mult ulei şi se taie

O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Gigantul bancar Sberbank finanţează construcţia unui parc fotovoltaic în Deta, judeţul Timiş

Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş, informează Mediafax.

Lukoil vrea să instaleze panouri fotovoltaice la rafinăria Petrotel Ploieşti

Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.

Studiu: O iarnă grea poate provoca o criză energetică în Europa din cauza dependenţei de energiile regenerabile, cu producţie intermitentă

O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.

Transelectrica: Unii investitori au început să renunţe la proiectele de energie regenerabilă

Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite