Transgaz şi Bulgartransgaz semnează azi contractul pentru gazoductul care va subtraversa Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii sistemelor de gaze naturale din România şi Bulgaria, Transgaz şi Bulgartransgaz, vor semna astăzi, la Sofia, contractul cu firma austriacă Habau PPS Pipeline Systems pentru construcţia unei secţiuni din interconectorul de gaze ce va uni cele două ţări pe ruta Giurgiu-Ruse. Secţiunea în cauză va subtraversa Dunărea, scrie Novinite.

Scopul proiectului este diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale. Cele două companii au primit un grant în valoare de 8,9 milioane de euro pentru proiect prin Programul Energetic European pentru Recuperare (EEPR).

În februarie, Habau a câştigat licitaţia pentru construcţia sectorului submarin al interconectorului. Acest segment va subtraversa Dunărea pe o lungime de doi kilometri, iar Habau a anunţat că va termina lucrarea în 119 zile, la un cost de 4,577 milioane de euro, fără TVA.

România a semnat anterior un memorandum cu Bulgaria pentru interconectarea sistemelor de gaze, dar surse oficiale din domeniu au arătat pentru "Adevărul" că România nu vrea să înceapă livrările până când Bulgaria va aduce gaze din Azerbaidjan prin Turcia sau gaze lichefiate din Grecia prin interconectorul Grecia-România.

România, Bulgaria şi Grecia au semnat în aprilie 2015 un acord pentru conectarea reţelelor naţionale de transport pentru gazelor naturale, proiectul necesitând investiţii totale de circa 220 de milioane de euro.

"Coridorul vertical" România-Bulgaria-Grecia va fi operaţional în 2018, declara atunci Zhecho Stankov, secretar de stat în ministerul bulgar al Energiei. „Obţinem, în sfârşit, o nouă sursă de gaze naturale. Până acum am fost dependenţi în totalitate de o singură sursă: Rusia“, a spus Stankov într-o conferinţă de presă.

Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importată din Rusia.

Spre comparaţie, România a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurată din producţia internă, de Romgaz şi Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite