Tinerele care aduc banii europeni firmelor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Barna (stânga) şi Ioana Mihail au ales să-şi dezvolte propriul business pe baza experienţei acumulate în domeniul consultanţei în afaceri FOTO Arhivă Personală
Raluca Barna (stânga) şi Ioana Mihail au ales să-şi dezvolte propriul business pe baza experienţei acumulate în domeniul consultanţei în afaceri FOTO Arhivă Personală

Două tinere din Târgu-Mureş au renunţat în urmă cu doi ani la joburile pe care le aveau într-o companie de consultanţă pentru accesarea de fonduri europene şi guvernamentale, şi-au deschis o afacere în acelaşi domeniu şi au ajuns să gestioneze proiecte ce depăşesc 5 milioane de euro.

Raluca Barna (32 de ani) şi Ioana Mihail (28 de ani) au spus în urmă cu doi ani „adio“ statutului de angajat pentru a deveni propriul lor şef şi au înfiinţat o firmă de consultanţă în afaceri şi management. 

În mai puţin de doi ani de activitate, cele două tinere din Târgu-Mureş şi-au adăugat în portofoliu 25 de proiecte, cu o valoare cumulată de aproximativ 5 milioane de euro. 

Raluca şi Ioana au renunţat în februarie 2013 la locurile de muncă dintr-o companie de consultanţă după o activitate de şapte ani, respectiv patru ani şi jumătate. Şi au pornit pe cont propriu în acelaşi domeniu. 

„Am ajuns să simţim plafonarea, chiar dacă poziţiile pe care le ocupam erau de management. Dorinţa şi libertatea de a ne pune în practică ideile, de a decide pentru noi, de a construi ceva de la zero prin propriile forţe au reprezentat principalele motive pentru care am decis să mergem pe cont propriu împreună. Am făcut o echipă excelentă împreună şi când am lucrat în cealaltă companie“, explică Raluca Barna decizia de a avea propriul business.   

Când au ştiut clar ceea ce vor să facă, au acţionat, fără să mai amâne momentul, spun tinerele. „Alegerea a fost una foarte simplă. În primul rând, ne place ceea ce facem, o facem cu multă pasiune. În al doilea rând, anii de experienţă acumulaţi în acest domeniu ne-au făcut calea mult mai uşoară“, spune Ioana Mihail. 

Investiţie din fonduri nerambursabile

Raluca Barna (stânga) şi Ioana Mihail au ales să-şi dezvolte propriul business pe baza experienţei acumulate în domeniul consultanţei în afaceri FOTO Arhivă Personală

Şi pentru că principalul obiect de activitate al firmei este tocmai consultanţa în accesarea de fonduri nerambursabile, suma necesară demarării afacerii a fost atrasă prin programul guvernamental destinat tinerilor antreprenori (SRL-D, business a cărui înfiinţare este finanţată de stat cu până la 10.000 de euro). 

Valoarea investiţiei în businessul demarat de cele două tinere s-a ridicat la 18.000 de euro, 9.000 de euro reprezentând fonduri nerambursabile, iar 9.000 de euro credite bancare. 

În aprilie 2013, cele două tinere au înfiinţat firma Bewegen Intelligent (mişcare inteligentă, în limba germană) şi tot atunci au început activitatea pentru că aveau un target de clienţi. 

„La câteva zile am debutat şi cu un proiect de finanţare pentru SRL-D-ul nostru, prin programul destinat tinerilor antreprenori. Valoarea proiectului s-a ridicat la 18.000 de euro, bani pe care i-am investit în achiziţia de laptopuri, o imprimantă multifuncţională, licenţe de operare şi antivirus, un domeniu şi un site de prezentare a companiei, dar şi mobilier pentru dotarea biroului“, spune Raluca Barna. 

Elaborarea proiectului, implementarea, monitorizarea şi managementul acestuia au fost realizate de cele două tinere. „Este specificul activităţii noastre, am făcut proiectul cu pasiune, lucru care nu poate decât să genereze rezultate“, spune Ioana Mihail.  

25 de proiecte în mai puţin de doi ani

Firma Bewegen Intelligent înfiinţată de cele două tinere din Târgu-Mureş oferă servicii de consultanţă şi management în elaborarea şi implementarea proiectelor de finanţare din fonduri europene şi guvernamantele, dar şi consultanţă în afaceri (planuri de afaceri, documentaţii pentru obţinterea de credite bancare sau analize cost-beneficiu). 

Printre clienţi se numără microîntreprinderi, IMM-uri şi firme mari din toată ţara, cu capital integral privat, român sau străin, care activează în sectoare precum industrie, construcţii, agricultură, turism, servicii şi comerţ. 

În mai puţin de doi ani de activitate, firma şi-a adăugat în portofoliu 25 de proiecte, valoarea cumulată a acestora ridicându-se la 5 milioane de euro. Încasările companiei s-au ridicat în 2013 (în nouă luni de activitate) la 10.000 de euro, iar în 2014 – la 30.000 de euro. „Când începi să fii pe cont propriu, cauţi oportunităţi de creştere a afacerii şi parteneri şi, ulterior, apar şi rezultatele“, spune Raluca Barna. Pentru acest an, cele două antreprenoare îşi propun dublarea încasărilor. 

Extinderea, impusă de clienţi

Cele două tinere îşi desfăşoară activitatea la sediul firmei din oraşul Reghin din judeţul Mureş, dar şi la punctul de lucru deschis ulterior în Târgu Mureş. „Deschiderea punctului de lucru din Târgu-Mureş a fost determinată de creşterea volumului de activitate şi a clientelei, dar şi de extinderea pieţei“, explică Ioana Mihail. 

În primul an de activitate, firma Bewegen Intelligent a avut doar doi angajaţi, chiar pe cele două antreprenoare. În prezent, echipa este formată din patru persoane, toate cu o vastă experienţă în domeniul consultanţei pentru obţinerea de fonduri europene, la care se adaugă o reţea extinsă de colaboratori.     

Raluca Barna (32 de ani), absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Petru Maior“ din Târgu Mureş, dar şi a unui program de master, are o experienţă de peste opt ani în consultanţă în afaceri, este manager de proiecte, specialist financiar şi expert achiziţii publice şi a urmat mai multe cursuri de formare profesională în domeniu. 

Ioana Mihail (28 de ani), de asemenea, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Petru Maior“ din Târgu Mureş, are o experienţă de peste cinci ani în domeniu, este specialist financiar şi a urmat cursuri post-universitare de evaluare a întreprinderii. 

Ţinte pentru 2015

Cele două tinere îşi propun să menţină portofoliul actual de clienţi şi, totodată, să-l dezvolte cu 50% până la sfârşitul anului, să-şi dubleze încasările şi, de asemenea, să aducă în echipă încă doi specialişti. „Estimăm că cifra de afaceri a companiei noastre se va dubla în 2015 sau chiar se va tripla ţinând cont de specificul activităţii şi de faptul că în acest an se vor lansa noile programe de finanţare din fonduri europene ce vizează exerciţiul bugetar 2014-2020“, spune Raluca Barna. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite