Sechestru pe rafinăria Petromidia. Kazahii acuză Fiscul că menţin poprirea activelor fără a avea vreo decizie judecătorească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul a devenit acţionar la Rompetrol Rafinare deoarece kazahii nu şi-au plătit datoriile, ci le-au convertit în acţiuni
Statul a devenit acţionar la Rompetrol Rafinare deoarece kazahii nu şi-au plătit datoriile, ci le-au convertit în acţiuni

Fiscul a instituit sechestru pe activele Rompetrol Rafinare în anul 2010, în contul datoriilor istorice, dar acestea nu au fost ridicate nici până acum, chiar dacă în anul 2013 grupul KazMunaiGaz, proprietarul companiei, a semnat un memorandum cu statul român privind stingerea datoriilor şi a litigiilor.

În acel moment, Rompetrol a promis achiziţia unui pachet de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare pentru 200 de milioane de dolari şi înfiinţarea unui fond de investiţii de 150 de milioane de dolari.

„Există în continuare un sechestru nejustificat de nici o lege, de nici o decizie a vreunei instanţe judecătoreşti. Au trecut trei ani de când toate litigiile cu statul român au fost închise. Deci măsura pe care ar trebui să o ia ANAF este ridicarea sechestrului. Nu avem o poziţie clară a ANAF-ului despre motivul pentru care sechestrul este încă în vigoare. România este stat de drept şi nu poţi avea un sechestru fără nici o hotărâre judecătorească“, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul Rompetrol Group, într-un interviu pentru „Adevărul Financiar“.

Reamintim, statul a transformate datoriile Petromidia în anul 2003 în obligaţiuni pe şapte ani. Este vorba, astfel, de o sumă de 603 milioane de dolari.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. De restul, statul român a primit acţiuni, devenind astfel acţionar la Rompetrol Rafinare cu 44,69%.

Guvernul şi grupul kazah de stat KazMunaiGaz au ajuns la un acord în anul 2013, însă o parte a acestuia a fost declarată neconstituţională, iar vânzarea celor 26% a fost tergiversată după ce Consiliul Concurenţei a cerut realizarea unei licitaţii internaţionale, pentru a elimina suspiciunile de ajutor de stat ale Comisiei Europene.

Demararea efectivă a licitaţiei a întârziat şi mai mult după ce autorităţile s-au contrat cu Rompetrol în privinţa fondului de investiţii în energie. Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, declara în 2014 că Rompetrol a propus atunci cumpărarea de benzinării Petrom şi realizarea unei centrale pe gaze la Năvodari. El a respins propunerea de preluare a benzinăriilor, afirmând că statul doreşte investiţii noi, care să creeze locuri de muncă, iar profitabilitatea benzinăriilor era slabă. Nicolescu cerea atunci Rompetrol să realizeze un combinat de îngrăşăminte în Dobrogea, în perspectiva folosirii gazelor naturale din Marea Neagră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite