Scandalul preţurilor cuprinde şi industria cărnii: crescătorii de porci îi acuză pe procesatori că le cumpără prea ieftin materia primă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS) ne-au transmis un comunicat în care semnalează Guvernului României şi Ministerului Agriculturii „situaţia critică“ a fermelor de creştere a porcinelor din România.

Începând din luna iulie 2014, preţul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4-5,5 lei/kg viu în ultima săptămână, faţă de 7,0-7,2lei/kg viu în anul 2013.
În acelaşi timp se înregistrează o scădere simţitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deşi nu s-au constatat diferenţe mari în consum
“, arată cele două asociaţii patronale.

Embargoul rusesc umflă stocurile şi importurile românilor

De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantităţi disponibile la furnizorii tradiţionali ai pieţei ruseşti.

Din evidenţele UE rezultă că în primele şase luni au fost exportate către Rusia numai 54.000 de tone de carne de porc faţă de 350.000 de tone anul trecut. Cele mai afectate ţări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia şi Ungaria.

Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13.000 de tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantităţi vor creşte.

Fermierii din România sunt concuraţi puternic de cantităţi mari de carne de porc disponibile în ţările UE la preţuri foarte scăzute.

Deşi se importă carne de porc la preţuri foarte scăzute si preţul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată o scădere a preţului la consumator, mai arată asociaţiile patronale.  

Porcii se ieftinesc la sfârşit de an

Potrivit sursei citate, din analiza pieţei cărnii de porc reiese că, în fiecare an, preţul porcilor scade în trimestrul IV şi, în continuare, în trimestrul I al anului următor.

Ca urmare, previziunile fermierilor din România sunt că urmează o prăbuşire a pieţei româneşti, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE şi că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta.

Menţionăm că numai în primele şase luni, UE a avut un disponibil de 133,4 mii tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producţie de 109 mii tone realizată în aceeaşi perioadă în abatoarele româneşti“, mai arată crescătorii.

E nevoie urgentă de sprijin financiar

Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului şi a rezervelor financiare, costul mare al finanţării, solicităm MADR să analizeze urgent situaţia sectorului de creşterea porcilor şi să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 – aprilie 2015“, anunţă patronatele.

Schemele de sprijin financiar „vor proteja nu numai fermele realizate prin investiţii din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor proteja cca. 5.000 de locuri de muncă existente în sector, precum şi cele cca. 20.000 de locuri de muncă dependente din industria orizontală“.

Sunt fermieri tineri care au fost incurajaţi să înceapă afaceri în zootehnie şi acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja şi bugetul naţional de influenţele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creşterea numărului de şomeri şi dezechilibrul balanţei comerciale.
Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42,00 RON / cap de porc, echivalent a 9,4 EURO / cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 mil. RON estimată pe şase luni pentru producţia a cca. 2,2 mil. porci
“, mai arată asociaţiile patronale.

APCPR şi AFISS lansează, astfel, un „apel către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul României pentru lansarea unor măsuri de protecţie şi susţinere a producţiei naţionale de carne de porc“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite