Rompetrol a modernizat instalaţia de cocsare de la Petromidia, investiţie de 53 milioane de dolari
0Rompetrol Rafinare (RRC) a finalizat modernizarea instalaţiei de cocsare din cadrul rafinăriei Petromidia, în urma unei investiţii de aproximativ 53 milioane dolari, construcţia şi punerea în funcţiune a acesteia derulându-se în perioada 2010 - 2013.
„Modernizarea instalaţiei de cocsare este parte a strategiei grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar KazMunayGaz pentru alinierea proceselor tehnologice şi a instalaţiilor rafinăriei Petromidia la nivelul standardelor europene de calitate. Investiţiile în tehnologie şi mediu pe platforma Petromidia s-au ridicat în ultimii 5 ani la 600 milioane dolari, iar proiectul de modernizare a instalaţiei de cocsare a determinat atingerea unor performanţe ridicate ale fluxului tehnologic, prin creşterea eficienţei acestuia”, a declarat, într-un comunicat, Sorin Graure, directorul general al companiei Rompetrol Rafinare.
Rompetrol a beneficiat de consultanţă, tehnologie şi inginerie de bază din partea grupului petrolier american. Modernizarea instalaţiei a început în anul 2008 iar construcţia şi punerea în funcţiune a acesteia a avut loc în perioada 2010 – 2013.
„Procesul de modernizare a determinat o reducere cu 90% a consumului tehnologic, o scădere anuală cu 3 milioane dolari a pierderilor tehnologice, precum şi o diminuare semnificativă a consumului energetic. În acelaşi timp, modernizarea contribuie şi la creşterea gradului de fiabilitate şi de siguranţă a instalaţiei, precum şi a nivelului de protecţie a angajaţilor de pe platforma Petromidia. Având o capacitate de 1,17 milioane tone pe an, instalaţia de cocsare asigură valorificarea superioară reziduului de vid provenit din instalaţia de distilare în vid, pentru obţinerea de produse finite precum gaze, benzină, motorină uşoară, motorină grea şi cocs”, se mai arată în comunicat.
În urma investiţiilor totale de 1,3 miliarde dolari derulate de grupul Rompetrol în perioada 2007 - 2012, rafinăria Petromidia şi-a majorat capacitatea de producţie la 14.000 tone pe zi, volumul maxim fiind atins în perioada mai - iunie 2013. Grupul Rompetrol este deţinut de KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan.
Preşedintele Traian Băsescu a respins recent de la promulgare legea de aprobare a Memorandumului cu Rompetrol. Guvernul României urma să încese 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, kazahii se angajau să realizeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari în economia României.
Statul român urma să îşi menţină o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade avea posibilitatea să le vândă. Grupul Rompetrol avea drept de preempţiune pentru titlurile rămase.