Azamat Zhangulov, vicepreşedinte Rompetrol: Guvernul va aproba memorandumul prin ordonanţă de urgenţă. Am putea investi în explorare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memorandumul de înţelegere dintre Guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv în luna ianuarie prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât să fie pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale iar investiţiile să poată demara, de declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte Rompetrol.

„Cred că Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne, putem să ieşim din această înţelegere“, a afirmat Zhangulov într-un briefing de presă.

Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Grupul Rompetrol a depus deja la trezorerie suma de 200 milioane de dolari, a mai precizat Zhangulov.

El a adăugat că investiţiile de anul viitor ale Rompetrol în România vor depinde de semnarea acestui memorandum. „Investiţiile noastre în România pentru 2014 depind de memorandum. Dacă totul merge conform planului, am putea investi circa 200 milioane de dolari. (…) Timpul este principala resursă de care acum nu dispunem“, a spus Zhangulov.

Posibile investiţii în explorare

El a mai spus că va fi înfiinţat un fond de investiţii în energie cu un capital iniţial de 150 de milioane de dolari, în care statul român va deţine 20%, iar acest fond va realiza investiţii de circa un miliard de dolari în următorii şapte ani. Primele astfel de investiţii vor fi o centrală de cogenerare la Midia şi extinderea reţelei de benzinării Rompetrol, în total urmând a fi create 2.000 de locuri de muncă. El a mai spus că Rompetrol ar putea face investiţii şi în explorare, în funcţie de analize. 

El a mai spus că statul român poate vinde pachetul de acţiuni din fondul de investiţii după cinci ani, sau poate prelua dividende şi să ţină acţiunile în continuare dacă va considera că proiectele în care se investeşte sunt îndeajuns de bune.

Oficialul a dat ca exemplu Georgia, unde un astfel de fond de investiţii a ajuns la 5 miliarde de dolari.

„Imediat ce proiectele vor fi pornite, cu atât mai repede vor produce bani“, a mai precizat Zhangulov.

Fără renegociere

Întrebat dacă Grupul Rompetrol ar fi dispus la o renegociere a memorandumului în cazul în care Executivul va cere acest lucru, Zhangulov a spus „nu e timp pentru renegociere“ şi că negocierea iniţială s-a făcut la nivel înalt între Guverne.

Reprezentantul Rompetrol a mai adăugat că grupul pe care îl reprezintă a virat anul trecut la buget 1,2 miliarde de dolari din impozitele şi taxele colectate.

Legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol a fost găsită neconstituţională de către Curtea Constituţională a României (CCR), după ce preşedintele Traian Băsescu a formulat o plângere.

Mai puteţi citi:

Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”

Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.

Rominserv a semnat un contract de un miliard de dolari cu KazMunaiGas

Compania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.

Rompetrol se extinde în Franţa

Compania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.

KazMunaiGaz, interesat de preluarea Oltchim

Acţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.

Ponta: Poziţia lui Băsescu privind Rompetrol e un joc politic, compania risca să intre în insolvenţă pentru că toate datoriile sunt către KazMunaiGaz

Poziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.

„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGaz

Compania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).

Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia

Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite