Romgaz raportează creşterea profitului net cu 40%, până la 871 de milioane de lei. Preţul gazelor vândute de companie a crescut cu 31%

Romgaz raportează creşterea profitului net cu 40%, până la 871 de milioane de lei. Preţul gazelor vândute de companie a crescut cu 31%

Romgaz este controlat de stat, care deţine 70% din acţiuni

Producătorul de gaze naturale şi electricitate Romgaz Mediaş (SNG) a înregistrat în primul semestru un profit net de 871 de milioane de lei, în urcare cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi creşterea cu 33% a cifrei de afaceri, până la 2,53 de miliarde de lei.

Pentru primul semestru al anului trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei şi un profit net de 622,4 milioane de lei.
 
Creşterea cifrei de afaceri a fost cel mai puternic influenţată de majorarea veniturilor din vânzarea gazelor din producţia internă, se arată într-un comunicat transmis de Romgaz, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
 
La majorarea cifrei de afaceri a contribuit creşterea cantităţii producţiei vândute, cu 11,1%, la 3 miliarde de metri cubi. Depăşirea cantităţii livrate de gaze naturale a fost generată de creşterea solicitărilor beneficiarilor, în scopul injecţiei în depozite.
 
Preţul gazelor a crescut cu 31%
 
De asemena, cifra de afaceri a fost susţinută şi de vânzarea gazelor la un preţ mediu mai mare cu 31,7% decât cel din 2013.
Veniturile din vânzarea gazelor din producţia internă au crescut cu 46,3%, la 2,01 miliarde de lei, iar cele din comercializarea gazelor din import au scăzut cu 69%, la 99,9 milioane de lei.
 
De asemenea, veniturile din servicii de înmagazinare au crescut cu 45,5%, la 217,2 milioane de lei, iar cele din vânzarea de energie electrică au urcat de aproape şase ori, la 163,88 milioane de lei.
 
Producţia de gaze a companiei a crescut cu 0,1% în intervalul analizat, de la 2,862 miliarde de metri cubi în primul semestru al anului trecut la 2,866 miliarde de metri cubi în acest an.
 
Rezultatul din primul semestru a fost influenţat de o pierdere de 183,2 milioane de lei, determinată în cea mai mare parte prin constituirea de provizioane pentru deprecierea creanţelor în sumă netă de 176 milioane de lei. Cea mai importantă influenţă este reprezentată de cheltuiala înregistrată pentru deprecierea creanţelor înregistrate în legătură cu clientul Electrocentrale Galaţi ca rezultat al deschiderii procedurii de insolvenţă.
 
Romgaz este controlată de stat, care deţine 70% din capital.
 
La cotaţia de lei din închiderea şedinţei de luni, compania are o capitalizare de 13,41 miliarde de lei (3 miliarde de euro).
 
Mai puteţi citi:
 
 
citeste totul despre: