RBL: Sistemul de plată defalcată a TVA va bulversa economia în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem de plată defalcată a TVA va bulversa major economia sănătoasă - pe a cărei bună funcţionare se bazează atât creşterea economică din 2018, cât şi viitorul buget de stat, consideră membrii Romanian Business Leaders (RBL), cea mai vizibilă organizaţie a oamenilor de afaceri din România.

 Potrivit acestora, ce nu va rezolva noul sistem e problema de fond - evaziunea fiscală - pe care Guvernul o invocă pentru a motiva introducerea plăţii defalcate a TVA. 

„În fapt, Guvernul îşi rezolvă acum - cu riscul de a vulnerabiliza întreaga economie - urgenţele de finanţare ale unui buget de stat a cărui principală problemă e că a fost dezechilibrat alcătuit. Evoluţiile din ultima săptămână - rectificarea bugetară, cu suplimentări mari transferate dinspre investiţii de infrastructură către plata salariilor şi a pensiilor mărite, precum şi recentele solicitări guvernamentale de virare în avans, către buget, a dividendelor puţinelor companii de stat profitabile - demonstrează că prioritatea Guvernului nu e să creeze contextul pentru dezvoltarea economiei în viitor, ci să facă rost urgent de bani cu orice preţ: inclusiv acela de a destabiliza, în 2018, sute de mii de companii corecte, majoritatea IMM-uri, cea mai mare parte a lor având capital românesc, prin adoptarea de la 1 ianuarie 2018 a sistemului generalizat de plată defalcată a TVA”, susţin liderii din mediul de afaceri românesc.

„Conduce la blocaje”

Aceştia susţin că de la 1 ianuarie 2018, companiile din toate domeniile de activitate, fie că au fost sau nu identificate ca activând în arii cu risc fiscal, vor fi obligate să implementeze proceduri noi şi birocratice pentru urmărirea plăţilor şi încasărilor lor cu toţi furnizorii şi clienţii, pentru urmărirea încasărilor în numerar şi prin card, folosind noile conturi de TVA. Companiile din România vor fi expuse la penalităţi excesiv de mari din cauza lipsei implementării din timp a unor măsuri de ajustare a software-urilor contabile şi de facturare, a deschiderii şi urmăririi noilor conturi de TVA prin Trezorerie sau prin intermediul băncilor care vor opera cu astfel de conturi sau a urmăririi zilnice a încasărilor şi plăţilor, consider RBL.

„Noul sistem de plată a TVA şi capacitatea extrem de slabă a autorităţilor fiscale de a-l gestiona la nivel naţional vor conduce la blocaje financiare şi costuri de finanţare mai mari pentru multe companii, în special cele mici şi mijlocii. Noul sistem va obliga companiile să menţină lichidităţi în conturi blocate de TVA, fără să poată folosi aceşti bani (care nu reprezintă neapărat suma de TVA de plată datorată către buget) pentru plata furnizorilor sau a salariilor, fără acordul prealabil al funcţionarilor ANAF”, mai transmit reprezentanţi RBL.

„România va fi mai puţin atractivă”

Potrivit acestora, beneficiile macro ale măsurii - care ar oferi autorităţilor garanţii privind încasarea TVA la nivelul sumelor declarate de contribuabili sau folosirea temporară a acestor disponibilităţi - ar trebui comparate cu costurile cuantificabile (software, angajaţi, costuri de finanţare şi comisioane bancare, costuri cu penalităţi în caz de erori etc.) şi necuantificabile (costurile birocraţiei, libertatea de a tranzacţiona liber în cadrul UE pentru nerezidenţi, scăderea atractivităţii investiţionale a ţării etc.) ale implementării sistemului pentru toţi contribuabilii oneşti din România. Ei spun că din 2018, produsele şi serviciile româneşti vor fi mai puţin competitive, România va fi mai puţin atractivă pentru atragerea de noi investiţii, multe companii ar putea intra în insolvenţă, iar altele se vor vedea obligate să recupereze costurile prin creşterea preţurilor.

„La nivel declarativ, Guvernul recunoaşte importanţa capitalului autohton şi afirmă că susţine dezvoltarea antreprenoriatului. La nivelul faptelor, sistemul de plată defalcată a TVA - impus de Guvern de la 1 ianuarie 2018, în ciuda contraargumentelor şi avertismentelor venite din partea tuturor reprezentanţilor companiilor active în România - va sfârşi prin a gâtui sute de mii de mici întreprinzători corecţi care, în loc să-şi dirijeze în anul care vine eforturile spre dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, vor fi nevoiţi să aloce resurse de timp, bani şi energie pentru a compensa incapacitatea cronică a statului de a aduce la lumină evazioniştii precum şi incapacitatea de a-şi recupera datoriile de la companiile de stat, beneficiare ale unei perpetue indulgenţe din partea autorităţilor fiscale”, mai arată aceştia.

„Creşterea economică va fi frânată”

Romanian Business Leaders (RBL) cere Guvernului României să regândească măsurile care impun obligativitatea plăţii defalcate a TVA de la 1 ianuarie 2018 şi să se asigure, înainte de a implementa măsuri de o asemenea complexitate, că autorităţile fiscale - ANAF, Trezoreria - au capacitatea logistică şi instituţională de a gestiona o astfel de schimbare radicală în lucrul cu sute de mii de companii. „Creşterea economică de 5,7% cu care România se laudă în 2017 e rezultatul activităţii acestor companii. Dacă ele nu vor funcţiona la fel de bine în 2018, creşterea economică va fi frânată, iar bugetul de stat va fi, în consecinţă, mai sărac ca în 2017”, apreciază reprezentanţii RBL.

RBL cere Guvernului, de asemenea, să ia măsuri rapide şi împotriva adevăratei evaziuni fiscale, nu doar a întârzierilor de plată din economia albă. RBL cere Guvernului, în acelaşi timp, să trateze cu egală exigenţă companiile private şi companiile de stat când vine vorba de datoriile către buget. Conform calculelor RBL, folosind datele Consiliului Fiscal, datoria medie către buget a unei companii de stat era în 2015 de 8,8 milioane lei (1,95 milioane euro), în vreme ce o companie privată avea către acelaşi buget o datorie medie de 23,9 lei (5,31 euro).

În final, RBL cere Guvernului să ia măsuri chibzuite, care să ţintească rădăcina marilor minusuri de la bugetul de stat, în loc să sufoce şi mai mult companiile corecte, pe contribuţia cărora se bazează întregul buget al ţării.

Un sondaj recent făcut de CNIPMMR (Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România) arată că 97,5% dintre IMM-urile chestionaţe anticipează că plata defalcată a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor în 2018. 97,5% înseamnă aproape unanimitate. „Procentajul enorm de dezacord cu intenţia Guvernului indică absolut clar şi fără niciun echivoc gravitatea şi magnitudinea erorii în care Guvernul României se află în încercarea de a promova această decizie evident insuficient analizată”, conchid reprezentanţii RBL.

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite