Profitul net al Băncii Transilvania a crescut cu 5% în primul semestru, la 190 de milioane lei. Aceasta a preluat recent Volksbank România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Transilvania este cea de-a treia bancă din sistemul bancar românesc, în urma BCR şi a BRD
Banca Transilvania este cea de-a treia bancă din sistemul bancar românesc, în urma BCR şi a BRD

Banca Transilvania a obţinut în primul semestru un profit net de 190,2 milioane lei, în creştere cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, iar activele au urcat cu 8,4% de la finele anului trecut, la 38,6 miliarde lei, în condiţiile creşterii soldului de credite cu 13,4%.

„Rezultatul include impactul modificărilor reglementărilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, în sensul că, în conformitate cu acestea, contribuţia la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a fost înregistrată în momentul generării obligaţiei de plată şi nu a fost amortizată pe parcursul întregului an. Efectul acestei schimbări a reglementarilor contabile este vizibil doar în situaţiile financiare preliminate şi însumează 40,5 milioane lei în 2015 şi 36,6 milioane de lei în 2014. Dacă nu ar fi existat această schimbare, profitul brut în semestrul I 2015 ar fi fost de 266,81 milioane lei“, se arată într-un comunicat al băncii.

Veniturile operaţionale au urcat cu 11%, la 965 milioane lei.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au fost de 484,34 milioane lei, în creştere cu circa 20%.

Soldul creditelor nete a crescut cu 13,4% faţă de sfârşitul anului trecut, la 22,25 miliarde lei, deşi au fost scoase din bilanţ împrumuturi de 438 milioane lei.

În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi a fost mai mare cu 6,2%, ajungând la aproape 31,92 miliarde lei.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,84% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, coborând pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 10%.

Banca Transilvania a avut cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 255 milioane lei, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezentând în continuare peste 119,21%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani.

Grupul avea la finele lunii iunie un sold total al provizioanelor de 2,39 miliarde lei, cumulând 10,75% din totalul creditelor.

Solvabilitatea băncii se plasează la 16,4%.

„Suntem mulţumiţi de rezultatele Grupului Financiar Banca Transilvania pe primul semestru al anului. Acestea reflectă faptul că atât în privinţa cererii organice, cât şi a achiziţiei Volksbank România estimările noastre au fost corecte şi ne oferă perspective pozitive în viitorul imediat“, a declarat în comunicat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Banca a acordat în primele şase luni peste 67.000 de credite noi companiilor şi persoanelor fizice, în valoare de 3,53 miliarde lei.

Numărul de clienţi activi, persoane fizice şi companii, a crescut cu 9% la 1,92 milioane de persoane.

Totodată, la 30 iunie avea un portofoliu de 2,39 milioane carduri, generând tranzacţii cu 18% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent, cu o cotă de piaţă pe volumul tranzacţiilor de 17,9%, potrivit datelor proprii.

Numărul de operaţiuni derulate prin conturile deschise la bancă a urcat cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ritmul de creştere a veniturilor din comisioane operaţionale a fost de peste 9%.

La nivel de grup, portofoliul de credite cumulează 26,8 miliarde lei, iar depozitele ajung la 35,6 miliarde lei.

Capitalurile proprii ale Grupului Financiar BT erau la sfârşitul lunii iunie de 5,79 miliarde lei.

Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar românesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, având o cotă de piaţă de 9,8%. BT are peste 6.000 de angajaţi şi o reţea formată din 550 de sedii.

Acţiunile Băncii Transilvania, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare de luni la 2,47 lei/titlu, în scădere cu 0,4% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 7,47 miliarde lei (1,7 miliarde euro).

Cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania este Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 14,33%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,4%), şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite