Piaţa pariurilor sportive a explodat: creştere de peste patru ori în 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii caselor de pariuri îşi văd afacerile din ce în ce mai profitabile, pe măsură ce febra îi cuprinde mai tare pe fanii din fotbal, baschet, handbal sau din orice alt sport, iar piaţa este în continuă dezvoltare şi maturizare.

Afacerile realizate de firmele de pariuri sportive din România au depăşit trecut anul trecut pragul de 1,5 miliarde lei, iar pentru 2017 experţii anticipează un rezultat cel puţin la acelaşi nivel, după ce în ultimii 7 ani piaţa crescând de peste patru ori, arată o analiză KeysFin despre piaţa pariurilor sportive din România.

Acest segment al economiei înregistrează rezultate spectaculoase, pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate.

În anul 2010, la Registrul Comerţului erau înregistrate 67 de firme de pariuri sportive, cu 2.770 angajaţi, iar veniturile raportate se ridicau la 354 milioane de lei. Piaţa s-a dezvoltat, ulterior, anul 2014 fiind un vârf pentru acest domeniu, potrivit analiştilor KeysFin. În acest an, pe piaţa pariurilor sportive se ajunsese la 126 de companii cu 12.661 de salariaţi.

Piaţa se maturizează     

Odată cu anul 2015, veniturile au crescut la o cifră impresionantă de 1,4 miliarde lei. „În 2015 putem spune că piaţa a început să se maturizeze. De la dezvoltarea extrem de rapidă din anii anteriori, firmele s-au orientat spre optimizarea câştigurilor. Chiar dacă afacerile s-au temperat faţă de anul anterior, profitabilitatea a crescut la nivelul-record de 173,1 milioane lei, cu peste 40 de milioane de lei peste nivelul din anul 2014”, au explicat analiştii.

Cu toate acestea, 2016 a însemnat depăşirea pragului de 1,5 miliarde de lei pe piaţa pariurilor sportive, iar în acest an experţii anticipează un rezultat cel puţin la acelaşi nivel. Potrivit analiştilor, anul trecut, piaţa a urmat aceeaşi traiectorie ca în 2015, de a se concentra pe profituri decât pe deschiderea de noi agenţii.  Numărul agenţiilor de pariuri sportive a depăşit nivelul de 5.000 de unităţi, după ce, în 2015, erau înregistrate oficial 4.844 de unităţi.

Potrivit Asociaţiei Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, operatorii de pariuri tradiţionali au o contribuţie anuală la bugetul de stat estimată la 120 milioane de euro şi un total de aproximativ 16.000 de angajati în această industrie.

Atraşi în mirajul pariurilor

Una dintre măsurile care au influenţat pozitiv afacerile din sectorul pariurilor sportive a fost scăderea TVA, care a lăsat mai mulţi bani în buzunarele românilor. Romanian Bookmakers pune creşterea cifrei de afaceri din acest sector pe seama dezvoltării pariurilor la distanţă (online).

Potrivit analiştilor KeysFin, piaţa pariurilor sportive a crescut spectaculos pe fondul creşterii apetitului românilor pentru acest tip de activitate. „Scăderea interesului pentru jocurile de tip Loto sau Bingo şi investiţiile masive în publicitate făcute de casele de pariuri au influenţat comportamentul de consum în acest sector. Microbistul român, asaltat cu zeci de reclame la TV, radio, în presa scrisă şi pe internet, a fost atras tot mai mult în mirajul pariurilor, o influenţă semnificativă fiind marcată şi de Campionatul European de Fotbal din Franţa, unde şi Naţionala României a fost prezentă, chiar dacă fără prea mare succes”, au mai spus analiştii.

Cine face jocurile

Ultimele date oficiale disponibile de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului arată că cele mai multe unităţi de pariuri sportive (999) erau operate de Total Bet. În clasamentul firmelor cu cele mai multe puncte de lucru s-au situat, în ordine, Bet Active Concept SRL (778), Superbet Interactive (559), Hattrick PSK (675), Stanley Bet (353), Direct Sport Bet (351) şi Winner SRL (204). Analiza KeysFin a inclus toate informaţiile publice raportate de firmele din piaţa de pariuri sportive. În plus, sunt multe companii care îşi desfăşoară activitatea exclusiv pe internet, pe baza licenţelor asigurate de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.

La nivel de cifră de afaceri, datele de bilanţ comunicate la Ministerul Finanţelor arată că, deşi avea numai 103 agenţii, Max Bet SRL a avut cea mai mare cifră de afaceri (326 milioane lei). În clasamentul business-urilor din acest sector, urmează Serious Bet SRL (167,8 milioane lei), Right Betting SRL (121, 1 milioane lei), Baum SRL (97,2 milioane lei), Noreply Mozzart SRL (93,5 milioane lei).

Potrivit Asociaţiei Patronatelor Operatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, piaţa pariurilor sportive este una dintre cele mai bine reglementate din economia românească.  "În acest moment, legislaţia impune tuturor firmelor licenţiate să se conecteze la un server oglindă. Toate pariurile sunt contorizate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc", a declarat Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers. Cu alte cuvinte, piaţa pariurilor poate reprezenta un exemplu concret despre cum poate fi eliminată evaziunea fiscală prin intermediul colaborării dintre mediul de afaceri şi stat.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite