Piaţa de leasing financiar a scăzut cu 16% în primul semestru din 2013
0Piaţa de leasing financiar a scăzut cu 16% în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, scădere cauzată de introducerea timbrului de mediu la maşinile rulate şi de reducerea achiziţiei de vehicule noi, potrivit ALB România, citată de Mediafax.
După primul trimestru al anului, piaţa se situa la 242,86 de milioane de euro, în scădere cu 12% faţă de trimestrul întâi din 2012. Domeniul în care s-au acordat cele mai mari finanţări în primele şase luni din 2013 se numără cel al mijloacelor de transport, în valoare de 73%, echivalentul a 400 de milioane de euro, faţă de finanţarea echipamentelor în pondere de 24% şi a sectorului imobiliar, cu o pondere de 3%,arată comunicatul.
Pe sectorul auto, ponderea majoritară o are leasingul de autoturisme, de 56%, urmată de vehiculele comerciale grele, apoi de cele uşoare, cu o pondere de 26%, respectiv 15%.
Creşteri s-au înregistrat în finanţarea echipamentelor agricole, de la 18% la 20%, pe segmentul echipamentelordestinate industriei de prelucrare a lemnului, de la 2% la 5%, dar şi la tehnologia din domeniul energiei, echipamentele office şi IT şi la service-urile auto.
Au fost înregistrate scăderi ale ponderilor în sectorul construcţiilor, de la 33% la 18%, şi pentru liniile tehnologice ale industriei alimentare, de la 5% la 4%. Anumite sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă, printre ele numărându-se industria metalurgică, cu o pondere de 9%, industria tipografică, cu o pondere de 2%, şi industria de mobilă, cu o pondere de 1%.
Companiile au atras 97% din totalul finanţărilor în leasing, iar durata de finanţare cea mai întâlnită este de 4-5 ani.