Petrotel va plăti petrolul importat din Iran cu produse rafinate la Ploieşti
0Odată cu ridicarea embargoului impus Iranului, rafinăria Petrotel din România, operată de Lukoil, va importa petrol iranian, acesta urmând să fie plătit cu produse rafinate la Ploieşti, potrivit presei ruse, care citează un vicepreşedinte al grupului Lukoil.
Compania rusă negociază cu autorităţile iraniene „un schimb petrolier“ între rafinăriile sale din România, Bulgaria şi Italia, în urma căruia acestea ar urma să fie aprovizionate cu petrol iranian, iar statul asiatic va primi în schimb produse rafinate, a declarat Vladimir Nekrasov, vicepreşedintele Lukoil, potrivit cotidianului „Kommersant“, citat de Profit.ro. Dacă negocierile vor fi încheiate cu succes, acordul ar putea intra în vigoare încă din acest an.
Publicaţia rusă explică şi motivele pentru care Lukoil preferă procesarea petrolului iranian în rafinăriile din străinătate, şi nu în cele din Rusia: majorarea accizelor efectuată în acest an în Rusia reduce considerabil marja de rafinare a companiilor care desfăşoare o astfel de activitate în fostul stat sovietic. Astfel, devine profitabil ca marile companii ruseşti, Lukoil, Rosneft şi GazpromNeft, să proceseze petrol în rafinăriile din străinătate.
Pe de altă parte, Iranul dispune de rezerve mari de ţiţei, însă are de mai mulţi ani probleme legate de capacitatea sa de rafinare.
Citeşte şi: Bătălia pentru petrolul iranian: Lukoil investeşte şase milioane de dolari în două proiecte de explorare
În afară de rafinăria Petrotel din România, cu o capacitate de rafinare de 2,4 milioane de tone pe an, petrolul iranian va mai fi procesat în rafinăria Lukoil din Burgas (Bulgaria), cu o capacitate de rafinare de 9,8 milioane de tone pe an şi în cele două rafinării interconectate din Priolo (Sicilia, Italia), cu o capacitate totală de 16 milioane de tone pe an.
„Anul trecut, rafinăriile din străinătate au înregistrat un profit de 200 de milioane de dolari, după ce în 2014 au avut pierderi. În 2016 ne aşteptăm la rezultate cel puţin similare, dat fiind faptul că numai în luna ianuarie, aceste rafinării au avut venituri de 50 de milioane de dolari“, a afirmat vicepreşedintele Lukoil.
Citeşte şi: Petrolul din Iran va fi rafinat la Ploieşti
La sfârşitul lunii ianuarie, surse Reuters susţineau că Iranul va trimite un milion de barili de ţiţei la rafinăria Petrotel din România, deţinută de Lukoil.
Odată cu ridicarea sancţiunilor în luna ianuarie, Iranul vrea să-şi atingă ţinta de majorare a producţiei cu 500.000 de barili pe zi. Aşadar, şase petroliere vor livra ţiţei cumpărătorilor din Europa şi Asia în februarie, scria Agerpres.
Primul cumpărător european al ţiţeiului din Iran ar putea fi Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil. Litasco va livra în România un milion de barili de ţiţei. Acesta va fi încărcat pe data de 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island.
Comunitatea internaţională a ridicat, în 17 ianuarie, toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, conform acordului nuclear încheiat pe data de 14 iulie 2015.
Rafinăriile europene cumpărau aproximativ 800.000 de barili pe zi de la Iran, înainte de aplicarea sancţiunilor. Însă, în ultimii ani, aceste volume au fost înlocuite cu petrol din Irak, Arabia Saudită şi Rusia.
Iranul este pregătit să-şi recâştige clienţii şi a încheiat deja acorduri pentru vânzarea de ţiţei cu grupul francez Total şi Greek Hellenic Petroleum.
În plus, Iranul vrea să mărească exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, în conformitate cu condiţiile de pe pieţe şi excedentul existent, a declarat pe 17 ianuarie Amir Hossein Zamaninia, adjunctul ministrului petrolului din Iran. Acesta a precizat că Teheranul doreşte să extindă cu încă 500.000 de barili pe zi cantitatea exportată în următoarele luni.
Totodată, grupul rus Lukoil a semnat, în 25 ianuarie, un acord cu autorităţile din Iran pentru două proiecte de explorare în sud-estul ţării. Valoarea acestui contract ajunge la circa şase milioane de dolari, potrivit directorului al diviziei de explorare National Iranian Oil Company, Hormoz Qalavand.