Petrom a vândut gaze de 15,3 milioane lei prin Bursa Română de Mărfuri. Preţul este mai mic decât cel plătit reglementat de consumatorii non-casnici

Petrom a vândut gaze de 15,3 milioane lei prin Bursa Română de Mărfuri. Preţul este mai mic decât cel plătit reglementat de consumatorii non-casnici

Petrom şi Romgaz realizează aproape întreaga producţie românească de gaze, în cote egale              FOTO Reuters

Petrom a vândut joi gaze naturale în valoare de 15,3 milioane de lei (3,5 milioane de euro) prin Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Ştiri pe aceeaşi temă

„S-a tranzacţionat o cantitate totală de 180.200 MWh, la un preţ mediu de 85,33 lei/MWh. Gazele vor fi livrate în perioada 1 august-1 septembrie“, potrivit unui comunicat al BRM.
 
Potrivit comunicatului, Petrom a vândut joi peste jumătate din cantitatea pe care compania şi-a propus să o comercializeze în luna iulie, respectiv 318.000 MWh.
 
Preţul este important, deoarece pentru sectorul reglementat de consumatori non-casnici preţul a ajuns deja la nivelul de 89 de lei/MWh, cât este media europeană
 
Producătorii de gaze naturale sunt obligaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie să vândă pe pieţele centralizate cel puţin 20% din gazele pe care le extrag şi care sunt destinate pieţei concurenţiale.
 
Pieţele centralizate pe care se pot tranzacţiona gazele sunt BRM şi OPCOM.

Petrom şi Romgaz realizează aproape întreaga producţie românească de gaze, în cote egale. Singura sursă de import este Gazprom, prin două companii intermediare. 

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie a cerut recent Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să reexamineze ordinul prin care obligă producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze pe bursele de specialitate 20% din cantităţile vândute, deoarece modalitatea aleasă nu este de natură să încurajeze dezvoltarea pieţei de profil din România.

În cazul în care se vor tranzacţiona doar cantităţi limitate, preţul gazelor rămâne mare, din cauza deficitului de ofertă. România consumă anual circa 12 miliarde de metri cubi, din care importurile reprezintă în jur de 2 miliarde, iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şi Petrom. Un alt producător, dar mult mai mic, este Amromco. Dacă producătorii vor fi obligaţi să vândă pe bursă din 15 iulie, furnizorii vor avea această obligaţie începând cu 15 martie 2015, inclusiv importatorii.

Mai puteţi citi:
 
 
 
citeste totul despre: