Peţitorii Oltchimului aflat în insolvenţă: PCC, acţionar minoritar, şi MFC Commodities, client al combinatului
0Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, şi MFC Commodities, client al combinatului, şi-au arătat interesul de a participa la viitoarea privatizare a companiei de stat care a intrat în insolvenţă săptămâna trecută.
Compania MFC Commodities, filiala Austria, unul dintre clienţii Oltchim Râmnicu Vâlcea, şi-a arătat interesul de a deveni investitor strategic şi de a participa la viitoarea privatizare a combinatului.
De asemenea, nemţii de la PCC, acţionari minoritari al companiei de stat, cu peste 30% din acţiuni, îşi menţin interesul pentru combinat, după ce în septembrie au participat la licitaţie, dar nu au câştigat, proces eşuat după ce câştigătorul Dan Diaconescu nu s-a prezentat cu banii promişi în termenul stabilit.
Intenţiile celor două companii au fost prezentate la întâlnirea pe care Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a avut-o la finele săptămânii trecute cu reprezentanţi ai furnizorilor, acţionarilor, sindicatelor, creditorilor, băncilor şi administratorului judiciar. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate detalii privind intrarea în insolvenţă pentru privatizare a Oltchim şi s-au căutat soluţii pentru continuarea activităţii combinatului chimic.
„La întâlnirea de vineri au fost clienţi ai Oltchim care şi-au arătat interesul de a deveni investitori strategici. Este vorba de firma MFC Commodities din Austria, client al combinatului, care a plătit un avans de 37 de milioane de euro şi nu a mai primit marfa“, a declarat pentru „Adevărul“ Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator al Oltchim, alături de BDO Business Restructuring.
Avocatul a spus că expunerea de 37 de milioane de euro a MFC Commodities a fost menţionată de reprezentanţii companiei austriece, însă urmează să fie făcute verificări în acest sens. El a adăugat că nu poate fi vorba de o conversie a creanţei în acţiuni, „pentru că Oltchim are nevoie de cash“, ci de participarea la privatizare fie prin preluarea pachetului majoritar, fie prin cumpărarea acelor părţi sociale din Oltchim II, companie rezultată după separarea activelor eficiente de cele ineficiente şi de datorii.
„Şi PCC este, în continuare, interesată de combinat. Chiar astăzi (ieri – n.r.) va efectua o plată în avans de un milion de euro către CET Govora pentru asigurarea energiei electrice“, a mai spus Piperea.
Ajutor de stat de 45 de milioane de euro
Compania de stat Oltchim, declarată în insolvenţă săptămâna trecută, urmează să fie scoasă din nou la privatizare, după aplicarea unor măsuri de „curăţare“. Licitaţia de privatizare din toamnă, la care au participat Dan Diaconescu, nemţii de la PCC şi două firme controlate de Ştefan Vuza a eşuat după ce realizatorul TV, câştigător al licitaţiei, nu a virat banii promişi – 203 milioane de lei.
La întâlnirea de vineri de la Ministerul Economiei s-a decis că Oltchim are nevoie de un ajutor de urgenţă de 45 de milioane de euro, care să poată asigura funcţionarea combinatului la 65% din capacitatea de producţie – considerat nivel de break even.
„Un ajutor de salvgardare de 20 de milioane de euro şi un credit bancar cu garanţie guvernamentală de 25 de milioane de euro. Pentru ambele variante trebuie notificată Comisia Europeană pentru că se consideră ajutor de stat“, a declarat Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, prezent la discuţiile de vineri de la sediul Ministerului Economiei.
Piperea a precizat că băncile prezente la întâlnirea cu ministrul Economiei, CEC Bank şi BCR, şi-au dat acordul să garanteze acest împrumut de 25 de milioane de euro, dar că pe lista băncilor creditoare se mai înscriu Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank şi ING Bank.
Încă o instalaţie va fi deschisă mâine
Oltchim a oprit duminică producţia pentru mai bine de 24 de ore pentru că nu mai dispunea de materie primă – propilenă. Materia primă era încărcată în vagoane ale CFR Marfă la Craiova, însă s-a ajuns în această situaţie pentru că societatea nu şi-a plătit facturile pentru transport de mai multe luni.
„Într-un interval de 24 de ore, Oltchim şi-a oprit producţia la aceste instalaţii care asigură 7% din capacitatea de producţie din cauză lipsei propilenei“, a spus Diculoiu. El a precizat că, între timp, instalaţia a fost repornită şi că miercuri urmează să fie repusă în funcţiune şi instalaţia de electroliză cu membrană.
„Facem eforturi să convingem furnizorii indispensabili şi de neînlocuit să livreze în continuare materii prime. Economic vorbind, ar fi o greşeală să oprească furnizarea“, a explicat avocatul Piperea.
Angajaţii Oltchim nu au primit încă lichidarea pe decembrie, a declarat Mihai Diculoiu,preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
MCF, client cu vechime
MFC Commodities GmbH are sediul central la Viena şi operează pe mai multe ramuri. Compania are 65 de angajaţi în toată lumea şi este un trader specializat în furnizarea de metale şi minerale, produse chimice şi plastice, lemne şi produse din lemn. Traderul este client al combinatului Oltchim de mai mulţi ani. MCF Commodities este acţionar minoritar al companiei Someş Dej, unde acţionar majoritar este Ştefan Vuza, omul de afaceri care a participat în toamnă la licitaţia pentru Oltchim prin intermediul a două companii.