Ministrul Energiei: Sistemul energetic din România este cel mai solid din regiune, dar este slăbit de sectorul minier. Nu vom renunţa la minerit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigorescu spune că România nu va renunţa la minerit şi cărbune deoarece asigură mai bine de o treime din producţia de energie şi sunt vitale pentru securitatea energetică    FOTO Sever Gheorghe
Grigorescu spune că România nu va renunţa la minerit şi cărbune deoarece asigură mai bine de o treime din producţia de energie şi sunt vitale pentru securitatea energetică    FOTO Sever Gheorghe

România are cel mai solid sistem energetic din regiune, însă sectorul are vulnerabilităţi interne generate de minerit şi de producţia de electricitate în termocentralele pe cărbune, domenii care au început un proces de restructurae, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Oficialul a făcut referire la noua strategie energetică a României, aflată în lucru. În această vară va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va conţine şi previziuni strategice legate de domeniile din energie. 

„Avem un sector energetic puternic, dar cu vulnerabilităţi interne. Mă refer aici la minerit şi cărbune. Procesul de reaşezare a început de anul trecut“, a spus Grigorescu. 

Ministrul a repetat, însă, că România trebuie să menţină producţia de energie electrică pe cărbune, care asigură continuitatea aprovizionări cu energie eşi securitatea energetică.

„Avem nevoie de un mix echilibrat de energie care să răspundă acestei nevoi“, a menţionat Grigorescu. 

Trei mari companii din sectorul minier se confruntă cu mari dificultăţi.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an. Ulterior, instanţa a anulat insolvenţa, dar asta nu înseamnă că problemele au dispărut.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi şi care produce electricitate pe bază de lignit, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi totale de 1,5 miliarde de lei.

În fine, Compania Naţională a Uraniului a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumpărător, Nuclearelectrica, şi nu poate produce decât10% din uraniul pe care îl extrăgea în 2015. Compania va concedia cea mai mare parte a angajaţilor pentru a supravieţui.

Totuşi, ministrul consideră că România are capacitatea să reducă aceste vulnerabilităţi.

„Avem expertiză şi cel mai solid sistem energetic din regiunea noastră. Suntem într-o poziţie potrivită la nivelul UE“, a mai spus ministrul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite