Legea antifumat a ciupit din încasările patronilor de localuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii continuă să iasă la restaurant

Proprietarii de baruri şi restaurante susţin că notele de plată încasate de la intrarea în vigoare a Legii antifumat s-au diminuat foarte puţin faţă de perioada în care se putea fuma în localuri, sub aşteptările lor.

Legea antifumat nu a apucat să facă „prăpăd“ pe piaţa restaurantelor. Proprietarii localurilor spun că vânzările nu au scăzut brusc, din 17 martie, de când se aplică legea, iar majoritatea clienţilor înţeleg regulile normativului şi se „supun“ acestora. În unele localuri, s-au înregistrat chiar creşteri ale vânzărilor după intrarea în vigoare a legii, dar asta în zilele cu vreme bună. 

Legea antifumat nu i-a speriat pe cei obişnuiţi să ia masa în oraş. „Spre surprinderea nostră, nu am înregistrat rezultate care să ne îngrijoreze. În primele zile de la aplicarea legii, vânzările au fost chiar mai mari. Vremea a fost frumoasă şi multe localuri şi-au deschis terasele. Impactul a fost în momentul în care a început să plouă. Atunci a scăzut puţin vânzarea“, a explicat Octav Dură, secretar general al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Unii proprietari de localuri spun că în această perioadă este dificil să se pronunţe asupra unor eventuale efecte. „Acum suntem în plină perioadă de post. Nu ne putem da seama. Nici postul şi nici vremea ploioasă de la jumătatea săptămânii nu ne-au permis să ne dăm seama. Cert este că în prima zi, în care a intrat legea în vigoare, numărul clienţilor a fost mai mic. Apoi a început să revină“, a arătat Sorin Barbu, proprietar al lanţului de restaurante cu specific spaniol Alioli.

Acesta spune că după doar o săptămână de la intrarea în vigoare a Legii care reglementează fumatul în spaţiile închise a observat o mică modificare în comportamentul clienţilor. „Un lucru a fost vizibil în ultima săptămână. O parte a clienţilor nu mai fac note foarte mari. Am observat o consumaţie moderată, practic note de plată cu până la 20% mai mici“, a precizat Sorin Barbu. Reprezentanţii HORA susţin, la rândul lor, că în perioada ce urmează vremea se va încălzi, iar terasele se vor deschide. 

Piaţa se va adapta

Sociologii nu cred nici ei că Legea antifumat va fi un fenomen pe piaţa restaurantelor. „O scădere e posibil să existe, însă se va vedea în timp. Efectele nu vor fi vizibile aşa de repede. Proprietarii se vor adapta şi vor face terase. Vor adapta spaţiile pe care le au să se poată fuma. Nu vor sta să îşi piardă afacerile“, este de părere sociologul Alfred Bulai.

Acesta spune că reacţiile autorităţilor şi cele ale proprietarilor de restaurante vor fi identice cu cele ale şoferilor şi poliţiştilor din momentul în care purtarea centurii de siguranţă a devenit obligatorie. „Dacă ne amintim când a intrat în vigoare purtarea obligatorie a centurii de siguranţă, ne aducem aminte cum poliţiştii îi sancţionau pe cei care nu respectau legea. A fost o perioadă de câteva luni. Apoi şi poliţiştii au fost mai permisivi“, a explicat Alfred Bulai.

Potrivit acestuia, în cazul legii antifumat, în primele luni, autorităţile vor fi mai exigente, apoi lucrurile se vor mai relaxa. „Se va fuma mai puţin în prima perioadă, însă în timp vor apărea şi presiuni asupra legii“, este de părere sociologul.

Şi reprezentanţii HORA spun că lucrurile se pot ajusta în timp. „Noi facem parte dintr-un grup de lucru care va monitoriza aplicarea şi respectarea acestei legi pe o perioadă de şase luni. Apoi, împreună cu toate entităţile implicate în acest proces, inclusiv cu cei care au propus legea, vom face o analiză să vedem dacă trebuie făcute modificări“, a clarificat Octav Dură, secretar general HORA.

Peste 200 de amenzi într-o săptămână 

În prima săptămână de aplicare a Legii antifumat, până la 25 martie, s-au aplicat 211 amenzi, cu o valoare totală de 38.500 de lei, potrivit centralizărilor la nivel naţional făcute de Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. O amendă de 5.000 a fost aplicată şi unui restaurant din Bucureşti, de Poliţia Locală, după ce o familie a sesizat autorităţile că în incinta localului se fumează, iar pe mese sunt scrumiere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite