Instanţa a anulat insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara deoarece nu respecta legea minelor
0Curtea de Apel Alba Iulia a anulat insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara deoarece aceasta nu respectă prevederile legii minelor, se arată în motivarea instanţei. Aceasta arată că societatea trebuie să închidă minele nerentabile cu elaborarea unui plan de încetare a activităţi, dar şi cu alocarea de plăţi compensatorii şi reconversie profesională a personalului.
Conform sursei citate, în cazul companiei trebuie respectată Legea minelor, astfel încât „în cazul în care exploatarea zăcământului de huilă devine nerentabilă din punct de vedere economic, proprietarul licenţei de exploatare, care este Complexul Energetic Hunedoara SA, este obligat să anunţe autorităţile şi să elaboreze un plan de încetare a activităţii (diferit de planul de reorganizare şi restructurare), care să prevadă în mod expres modul de închidere a minelor, plăţi compensatorii, reconversia profesională şi fondurile alocate în acest sens, fonduri la care trebuie să participe şi statul“.
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, în 3 mai, anularea intrării în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.
Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis, în 28 decembrie 2015, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, în încercarea de a evita falimentul. În 2015, compania a avut pierderi estimate la aproape 900 de milioane lei, în timp ce datoriile totale se apropie în prezent de 1,2 miliarde de lei.
Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara şi a stabilit ca administrator judiciar casa de insolvenţă GMC Craiova.
Desemnarea acestei firme a nemulţumit atât sindicatele, cât şi autorităţile, care doreau numirea lui Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica şi CET Govora.
Complexul Energetic Hunedoara are aproximativ 6.300 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.
De la începutul acestui an, angajaţii companiei au declanşat mai multe proteste spontane.