Gheorghe Dobra, şeful Alro: „Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. Este o problemă de luni cât mai rezistăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de aluminiu Alro Slatina pierde 15.000 dolari pe oră şi va mai rezista pe piaţă doar câteva luni, dacă autorităţile nu vor reduce sprijinul pentru energia regenerabilă, a declarat azi Gheorghe Dobra, directorul general al companiei.

„Pierdem 15.000 dolari pe oră din cauza ecotaxelor. (...) Este o problemă de luni cât mai rezistăm“, a afirmat Dobra într-o conferinţă de presă.

Compania este cel mai mare consumator de electricitate din România. Alro a investit în ultimii nouă ani peste 100 milioane de dolari în măsuri de eficienţă energetică, în urma cărora consumul de energie pe tona de aluminiu s-a diminuat cu 75%.

Închiderea Alro, din cauza taxelor pentru sprijinirea producţiei energiei din surse regenerabile, va majora cu 7% factura la electricitate plătită de toţi consumatorii din România, potrivit lui Dobra.

„Până la urmă cred că vom ajunge la restrângerea activităţii. Analizăm varianta importului de lingouri de aluminiu“, a adăugat el.

Totodată, dacă Guvernul ar implementa schema de exceptare a consumatorilor industriali de la plata a până la 85% din certificatele verzi, factura tuturor consumatorilor de energie ar scădea cu aproape 46%, a spus Dobra.

„Atunci când reducem producţia din motive tehnice pentru 10-15 minute, ne sună DEN (Dispecerul Energetic Naţional - n.r.) că nu au ce face cu energia. Nu ne-au sunat de 15 ani“, a continuat Dobra.

Renegociere cu Hidroelectrica

O parte a electricităţii necesare Alro pentru producţia de aluminiu provine de la compania de stat Hidroelectrica. „Încă nu am negociat cu Hidroelectrica renegocierea preţului, dar probabil că vom face şi asta“, a mai spus Dobra.

Săptămâna trecută, preşedintele CA al Alro, Marian Năstase, a declarat că preţul plătit de companie pentru electricitate este foarte ridicat, iar măsurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce această povară pentru consumatorii industriali au fost ineficiente până în prezent.

Alro, din grupul Vimetco, plăteşte un preţ mediu de 80 dolari pe MWh de electricitate, în timp ce în Germania preţul mediu este de 46,6 dolari, în SUA 36,7 dolari, iar în Franţa 59,6 dolari, potrivit lui Năstase.

Consumatorii industriali de electricitate critică de mai mult timp sprijinul pe care Guvernul îl acordă producţiei de energie din surse regenerabile, afirmând că preţul prea mare al energiei ar putea determina unele companii să mute fabricile în alte ţări.

Producătorii de aluminiu nu pot transfera clienţilor costul suplimentar pentru că preţul aluminiului este stabilit de piaţă la bursa de metale din Londra.

Proteste ale sindicatelor

Sindicaliştii din industrie au anunţat că vor organiza proteste la Curtea Constituţională, dar şi în faţa Guvernului, cerând analizarea urgentă a legii de adoptare a ordonanţei care amână până în 2017 o parte din subvenţiile acordate energiilor regenerabile, dar şi liberalizarea prea rapidă a liberalizării preţurilor la gazele naturale.

Mai puteţi citi:

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificată în privinţa amânării certificatelor verzi. Cererea de reexaminare conţine informaţii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite