Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor: Controalele ANAF sunt o metodă de secolul al XIX-lea, închiderea unei firme este o tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului până în luna decembrie, a criticat recentele controale ale Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în urma cărora mai multe unităţi au fost închise pentru sume infime.

„Controalele ANAF sunt metode de secol XVIII-XIX. Închiderea unei firme este o tragedie şi pentru patron şi pentru angajaţi. O companie nu ar trebui să fie închisă nicio zi. Eu am propus sistemul licenţierilor, care se practică în Italia şi se foloseşte şi la noi în taximetrie. Adică statul să aibă un număr limitat de licenţe pentru un domeniu de activitate, cine doreşte să deschidă un hotel sau restaurant plăteşte licenţa şi statul ia banii“, a spus Jianu la o conferinţă desfăşurată la Camera de Comerţ şi Industria a României (CCIR).

El a dat exemplu cu puzderia de spălătorii auto deschise pe câte o stradă, după ce investiţia iniţială a mers bine, iar acum toate au probleme din cauza canibalizării.

De asemenea, el a criticat proiectul noului Cod Fiscal, care prevede impozit de 3% pe cifra de afaceri plus o sumă de 1.350 lei trimestrial pentru microîntreprinderile fără angajaţi. „Vreau să trag un semnal de alarmă pentru proiectul taxării IMM-urilor cu zero angajaţi cu 3% plus 1.350 de lei pe trimestru. Cine nu-şi doreşte să aibă 100-200 de angajaţi? Nu întotdeauna se poate“, a afirmat el.

Fostul ministru a oferit şi o comparaţie între sectorul agricol şi cel IT, despre care a spus că a ajuns anul trecut la aceeaşi pondere în economia naţională cu agricultura, deşi a primit mult mai puţine subvenţii. „IT-ul a ajuns anul trecut la în Produsul Intern Brut (PIB), la fel ca şi agricultura şi, dacă analizăm  nivelul de sprijin între agricultură şi IT – unde au o singură scutire de impozit pe salarii – vedem eficienţă diferită“, a punctat el.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), agricultura, silvicultura şi piscicultura au avut o pondere de 4,7% în PIB, în vreme ce IT-ul are 6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite