ENGIE: Insolvenţa ELCEN pune în pericol investiţiile pentru exploatarea în siguranţă a reţelei. Statul şi Primăria Bucureşti să mobilizeze banii necesari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET şi are de plătit mai departe 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori. Distrigaz Sud, companie controlată de ENGIE, are de luat 155 de milioane de lei
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET şi are de plătit mai departe 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori. Distrigaz Sud, companie controlată de ENGIE, are de luat 155 de milioane de lei

Grupul ENGIE România, fostul GDF SUEZ, unul dintre principalii furnizori de gaze naturale ai Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), a anunţat, luni, că a luat act „cu surprindere şi profundă preocupare“ de decizia ELCEN de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei, despre care spune că va avea consecinţe negative asupra Distrigaz Sud Reţele.

ENGIE afirmă că insolvenţa poate „periclita realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale“ la nivelul Capitalei şi în zonele operate de companie.

Consiliul de Administraţie al ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis joi înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei, de intrare în insolvenţă a RADET.

În acest moment, datoriile totale ale Elcen au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, compania având de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET.

Valoarea totală a datoriilor acumulate de ELCEN faţă de Distrigaz Sud Reţele se ridică în prezent la 155 milioane de lei şi vor creşte semnificativ pe durata sezonului rece, precizează distribuitorul de gaze.

„Pe întreaga durată a relaţiei contractuale, Distrigaz Sud Reţele şi-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog şi pentru identificarea unor soluţii viabile, cum ar fi reeşalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanţarea acestora de către acţionarul său majoritar. În plus, în ciuda acumulării unor creanţe importante, Distrigaz Sud Reţele a adoptat în permanenţă o atitudine constructivă şi responsabilă, găsind soluţii care să nu aibă nicio consecinţă negativă asupra alimentarii cu apă caldă şi caldură a clienţilor RADET“, se arată într-un comunicat transmis luni de către ENGIE.

Autorităţile să vină rapid cu bani

Compania susţine că singura soluţie durabilă menită să evite falimentul ELCEN şi RADET şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apa caldă şi caldură a locuitorilor din Bucureşti consistă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.

„ENGIE Romania face din nou apel la autorităţile competente pentru ca, împreună, să implementăm această soluţie şi astfel să nu fie afectată încrederea acordată de Grupul ENGIE sectorului energetic din România, încredere care s-a tradus prin investiţii de circa un miliard de euro de la privatizarea Distrigaz Sud până în prezent“, mai arată compania.

Grupul ENGIE deţine Distrigaz Sud Reţele, distribuitorul de gaze naturale din jumătatea de sud a României. Distrigaz Sud Reţele a fost înfiinţată în martie 2008, ca urmare a separării activităţii de distribuţie de cea de comercializare.

Distrigaz Sud Reţele deserveşte 19 judeţe din sudul ţării şi municipiul Bucureşti, gestionând o retea de distribuţie de aproximativ 19.000 km. 

În Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele asigură serviciul de distribuţie pentru peste 400.000 clienţi.

Firea dă asigurări populaţiei, Grigorescu „salută“ insolvenţa RADET

Anunţul ENGIE vine după ce Gabriela Firea – primarul Capitalei – dădea asigurări că populaţia nu va suferi din cauza insolvenţei RADET, în vreme ce Victor Grigorescu, ministrul Energiei, afirma că „salută“ decizia. 

„Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi“, a spus Grigorescu săptămâna trecută.

Ministrul Energiei a atras atenţia că insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi. „Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu primarul general al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea“, a menţionat Grigorescu. 

Potrivit ministrului, plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie.

Din cele 1,6 miliarde de lei pe care le are ELCEN ca datorii, 800 de milioane de lei sunt către Fisc, 300 de milioane către Romgaz, 155 de milioane către Distrigaz Sud, 90 de milioane către Transgaz, iar 243 de milioane trebui plătite către bănci.

Infografie ELCEN RADET
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite