EFT vrea să investească 50 milioane euro într-o unitate de producţie a energiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EFT este prezentă în România din 2005
EFT este prezentă în România din 2005

Grupul elveţian Energy Financing Team (EFT) vrea să investească minimum 50 de milioane de euro, în România, într-o hidrocentrală sau termocentrală pe cărbune, după ce va înfiinţa un fond special pentru investiţii în energie.

„Vrem să investim minimum 50 milioane euro, fie într-o hidrocentrală, fie într-o termocentrală pe cărbune. Ne gândim că ar fi mai oportună investiţia într-o termocentrală. Planul nostru este ca, în următorii ani, să creăm un fond, pentru a avea capacitatea de a investi în mai multe proiecte energetice în regiune, incluzând şi România. Acum suntem în discuţii pentru crearea fondului“, a declarat, într-un comunicat, Milos Hamovici, vicepreşedinte şi acţionar al grupului.

Parteneriat cu chinezii

EFT construieşte, împreună cu Sinohydro Corporation din China, o hidrocentrală de 35 MW în Ulog (Bosnia-Herţegovina), valoarea investiţiei ridicându-se la 60 de milioane de euro. Aceasta va produce 85 GWh şi urmează să fie finalizată în 2016. Totodată, EFT construieşte, împreună cu Dongfang Corporation, o altă companie chineză, o termocentrală de 300 MW la Stanari (tot în Bosnia Herţegovina), proiect estimat la 500 de milioane de euro. Aceasta va avea o producţie de 2 milioane MWh.

Despăgubiri de la Hidroelectrica?

Pe de altă parte, Grupul EFT ar putea solicita despăgubiri companiei Hidroelectrica pentru denunţarea contractului bilateral, în urma căreia grupul a înregistrat pierderi, a mai spus Hamovici.

„Partea care a încheiat contractul cu Hidroelectrica este cea elveţiană, EFT Elveţia. Desfiinţarea contractului a avut efect la nivel de grup, noi am avut pierderi şi credem că avem dreptul să cerem despăgubiri pentru această pierdere. Pentru că acest contract a fost făcut sub arbitraj elveţian, discutăm cu avocaţii elveţieni, să înţelegem care sunt şansele noastre de succes şi care este sfatul acestora cu privire la ce trebuie să facem mai departe. Nu ştim ce vom face, dar credem că avem dreptul să cerem despăgubiri“, a spus Hamovici.

EFT Group are circa 600 de angajaţi şi activează în Europa Centrală şi de Sud-Es. Grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,13 miliarde de euro şi un profit net de circa 10 milioane de euro. Pentru acest an, oficialii companiei estimează dublarea profitului, care ar putea depăşi 20 de milioane de euro, şi afaceri înjumătăţite, de aproximativ un miliard de euro. Diferenţa s-ar datora faptului că managementul EFT a schimbat modul de business în acest an, "asumându-şi mai multe riscuri", se mai arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite