Distribuitorii de energie şi gaze nu vor include în tarife, în acest an, costurile cu taxa pe stâlp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitul pe construcţiile speciale (cunoscut şi ca „taxa pe stâlp“) reprezintă 1,5% din valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniul unei companii
Impozitul pe construcţiile speciale (cunoscut şi ca „taxa pe stâlp“) reprezintă 1,5% din valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniul unei companii

Companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa) se aşteaptă să plătească anual până la 15 milioane de euro, fiecare, pentru taxa pe construcţii speciale, dar nu vor transfera aceste costuri, în acest an, în tarifele percepute clienţilor finali.

„Este complicat să spunem cât vom plăti pe taxa pe stâlp, depinde care va fi baza de impozitare. Ne aşteptăm însă să plătim între 8 şi 15 milioane de euro, costuri aferente reţelei de distribuţie a gazelor“, a declarat directorul general al distribuitorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România, Eric Stab, prezent la ZF Power Summit.

Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al producătorului şi distribuitorului de energie CEZ România, a afirmat că taxa anuală se va cifra între 10 şi 15 milioane euro pe an.

La rândul său, directorul general al Enel România, Luca D’Agnese, a afirmat că distribuitorul de energie ar urma să plătească „spre 15 milioane de euro pe an“ pentru această taxă.

Impozitul pe construcţiile speciale (cunoscut şi ca „taxa pe stâlp“) reprezintă 1,5% din valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri. Impozitul va fi plătit de companii.


Mai puteţi citi:

Taxa pe stâlp va aduce la buget 110 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro de la companiile de utilităţiStatul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona de utilităţi, scrie Mediafax, care citează surse guvernamentale.

Investitorii din sectorul eolian, în stare de alertă din cauza taxei pe turbine şi cabluriInvestitorii din sectorul energiei eoliene sunt „în alertă“ din cauza intenţiei Executivului de a impozita turbinele şi cablurile electrice, şi afirmă că nu au fost consultaţi în privinţa noilor taxe, potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite