Contrabanda cu ţigări a ajuns 17% din piaţă din cauza creşterii accizelor şi a modului artificial de calculare a cursului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut accelerat în iulie, ajungând la 17% din totalul pieţei, faţă de 16,1% în mai şi circa 14% la finele anului trecut, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit companiei de cercetare Novel Research.

„Este vorba despre o creştere (...) de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importantă înregistrată în perioada ianuarie - iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arată de altfel şi alte recorduri în ce priveşte piaţa neagră: cel mai ridicat nivel din martie 2011 şi o creştere continuă timp de mai mult de o jumătate de an. Toate acestea în condiţiile în care autorităţile competente au depus eforturi susţinute pentru combaterea comerţului ilegal cu ţigarete. Este evident, aşadar, că pentru reducerea pieţei negre instituţiile statului trebuie să acţioneze concertat şi coerent, iar factorii de decizie să ia în calcul consecinţele pe termen mediu şi lung ale unor politici fiscale gândite pe termen scurt“, a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al producătorului BAT România.

El arată că indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei şi majorarea anuală din aprilie au determinat creşterea diferenţei de preţ dintre produsele legale şi cele de pe piaţa neagră. Totodată, această majorare de aproape un punct procentual înseamnă circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, sumă la care se adaugă resursele suplimentare pe care autorităţile trebuie să le aloce pentru combaterea contrabandei.

La graniţa cu Ucraina şi Moldova e cea mai mare contrabandă

Potrivit Novel, regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi a scăzut în iulie cu 7,8 puncte procentuale, până la 34%. Creşteri semnificative s-au înregistrat în Bucureşti (plus 3,1 p.p., până la 15,8%) şi în Vest (plus 3 p.p. până la 26,1%).

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/accize" target="_blank">View the story "accize" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite