Consiliul Fiscal: Impredictibilitatea fiscală este o problemă mai presantă pentru companii decât nivelul taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a arătat că impozitele ar putea creşte la fel de uşor cum au fost reduse, când va creşte presiunea pe buget FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a arătat că impozitele ar putea creşte la fel de uşor cum au fost reduse, când va creşte presiunea pe buget FOTO Mediafax

Impredictibilitatea măsurilor fiscale şi impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decât nivelul în sine al taxelor, întrucât impozitele ar putea creşte la fel de uşor cum au fost reduse, când va creşte presiunea pe buget, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Cele mai presante probleme pentru companii, potrivit statisticii Comisiei Europene, sunt reprezentate de reglementări, nu numai pentru taxe, ci şi protecţia mediului, conformarea cu diverse alte reglementări în sectoare diferite. E foarte importantă, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este la fel de mică", a afirmat miercuri Dumitru, potrivit Mediafax.

Referindu-se la modificările aduse marţi de Guvern Codului Fiscal, care nici nu a intrat încă în vigoare, el a apreciat că „spune foarte multe“ despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România.

„Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial, dar trebuie să-şi pună şi întrebarea dacă scad aşa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de uşor?“, a continuat Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal apreciază că impredictibilitatea este „mult mai negativă“, iar impactul mult mai nociv pentru mediul investiţional decât nivelul taxelor.

La mai puţin de două luni de la adoptarea noului Cod Fiscal, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, Guvernul a adus legii noi modificări, care să se aplice tot de la începutul anului viitor. Măsurile au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă, aprobată în şedinţa de marţi a Executivului, şi vizează reducerea TVA la apă, scăderea impozitului pe dividende şi creşterea plafonului de încadrare în categoria de „microîntreprinderi“. 

Astfel, TVA la apă va scădea de la 20% la 9% de la 1 ianuarie 2016, cu un impact asupra bugetului de 250 de milioane de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. El estimează că, în urma adoptării acesti măsuri, consumul de apă va creşte, va susţine sistemul de irigaţii şi operatorii de apă. 

Şi impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% de la începutul anului viitor, aplicându-se sumelor încasate în 2015 aferente dividendelor realizate în 2015. Măsura a fost iniţial inclusă în proiectul noului Cod Fiscal, dar a fost ulterior amânată pentru 2017. Impactul acesteia asupra bugetului este de 1,3-1,5 miliarde de lei. Teodorovici a spus însă că suma va fi compensată din plăţile efectuate de cei care vor beneficia de amnistia fiscală până la finalul lunii martie 2016. „Această măsură va avea peste 1,3 miliarde de lei impact pozitiv“, a spus ministrul.

De asemenea, se modifică regimul microîntreprinderilor, plafonul de încadrare urmând să fie majorat de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. În plus, se introduce un nou sistem de cote de impozitare în funcţie de numărul de salariaţi - 3% pentru microîntreprinderile fără salariaţi, 2% pentru cele cu un salariat, 1% pentru cele cu doi sau mai mulţi salariaţi. Facililitatea este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o perioadă de un an, fără discontinuităţi. 

O altă măsură ce urmează să fie adoptată de Guvern vizează scutirea de la plata impozitului pe profit a unităţilor de învăţământ preuniversitar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite