Consiliul Concurenţei acuză „preţuri minimale“ la masa lemnoasă, după ce pădurarii au ieşit în stradă din cauza scumpirii lemnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei anunţă, într-un comunicat, că a efectuat inspecţii inopinate la sediile a patru companii care activează pe piaţa masei lemnoase (Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeş SA, Alredia SRL şi Lacul Codrilor SRL), precum şi la două direcţii silvice, respectiv Alba şi Hunedoara, suspectând practicarea de preţuri minimale la licitaţiile pentru masa lemnoasă.

„Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele patru companii în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara“, arată Consiliul Concurenţei.

Reamintim că, la 26 ianuarie, câteva mii de forestieri şi industriaşi din domeniul prelucrării lemnului au manifestat, în Piaţa Victoriei din Capitală, protestând faţă de scumpirea forţată a masdei lemnoase.

Ei au acuzat Romsilva  că a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

„Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată“, afirmau, în ianuarie, reprezentanţii protestatarilor.

Inspectorii au ridicat documente de la societăţile anchetate

„Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei“, mai arată Consiliul Concurenţei.

Inspecţiile inopinate „constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei“, precizează instituţia.

„Studiul pe care îl derulăm pe piaţa lemnului indică faptul că există disfuncţionalităţi în acest sector, mai ales în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor.
În acest context, analizăm cu atenţie cazurile în care au existat licitaţii cu putini participanţi, precum şi cele la care preţul de adjudecare a fost foarte scăzut”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În luna august 2015, în raportul preliminar al studiului derulat pe piaţa lemnului, Consiliul Concurenţei a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea mediului concurenţial în acest sector.

„Studiul continuă cu analiza tuturor structurilor şi mecanismelor de funcţionare a pieţei primare a lemnului şi identificarea eventualelor disfuncţionalităţi de natură concurenţială“, precizează Consiliul Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite