Concedieri masive la Complexul Energetic Oltenia. Peste 2.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi de la 1 iulie, liderii sindicali ameninţă cu proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat liderii sindicali că 2.000 de salariaţi ai producătorului de cărbune şi de electricitate vor părăsi compania începând cu 1 iulie. Sindicatele ameninţă deja cu proteste şi cer noi negocieri, inclusiv cu Ministerul Energiei.

Dintre cei 2.000 de angajaţi vizaţi, 1.070 sunt angajaţi pensionabili până la data de 31 decembrie 2019, iar ceilalţi provin de la cariera Husnicioara (483 de salariaţi), personal TESA (321 de oameni), termocentrala Brăila (56 de angajaţi), Sector Seciuri (54 de salariaţi), în vreme ce de la mina Tehomir vor pleca 10 salariaţi, iar de la Reprezentanţa Bucureşti (6 angajaţi).

Concomitent, începând din luna aprilie a acestui an, va exista şi o întrerupere de activitate, pe o perioadă de 21 de zile, pentru sute de salariaţi de la termocentralele Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova şi Brăila.

Liderii sindicali vor merge la discuţii cu Victor Grigorescu, ministrul Energiei. Oficialul a declarat recent că societatea se îndreaptă spre o pierdere-record pe anul 2015, mai mare decât cea de 700 de milioane înregistrată în 2014.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea producător de electricitate din România, după Hidroelectrica. Societatea deţine termocentralele Turceni, Rovinari, Craiova, Işalniţa şi Brăila şi extrage lignit din bazinul Olteniei. Compania are pierderi de doi ani şi se află în mijlocul unui proces de restructurare.

Un raport al Curţii de Conturi arată cum societatea a acordat prime ilegal, a făcut plăţi nejustificate, a exportat cărbune sub costuri, a făcut achiziţii la suprapreţ, pagubele ajungând la câteva zeci de milioane de euro doar în anul 2014.

Borza: CEO se îndreaptă spre insolvenţă

Recent, Remus Borza – administratorul judiciar al insolvenţei Hidroelectrica – a avertizat că toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia anticipează insolvenţa, compania având pierderi şi datorii mari. „Toţii indicatorii Complexului Energetic Oltenia sunt de insolvenţă: pierderi cumulate în ultimii doi ani de zile de 1,6 miliarde lei şi datorii la fel, de ordinul miliardelor“, a afirmat Borza, citat de Mediafax.

Reza Baqir, noul şef al misiunii FMI în România, a declarat zilele trecute că ţara noastră trebuie să treacă rapid la restructurarea masivă a companiilor de stat aflate într-o situaţie financiară dificilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite