Complexul Energetic Oltenia va transfera la CET Govora carierele de lignit de la Alunu şi Berbeşti cu tot cu creanţa de 160 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să transfere de la Complexul Energetic Oltenia către CET Govora carierele de lignit de la Alunu şi Berbeşti, dar tranzacţia va cuprinde şi creanţa de 160 de milioane de lei pe care aceasta o are de recuperat pentru lignitul livrat până acum.

„Se autorizează Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie să mandateze reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor de la Complexul Energetic Oltenia pentru a aproba transferul activelor deţinute de Complexul Energetic Oltenia, aferente unităţii miniere de carieră Berbeşti şi Alunu către CET Govora, împreună cu titlul creanţei deţinute de Complexul Energetic Oltenia faţă de CET Govora“, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că producătorul de energie Complexul Energetic Oltenia ar beneficia de o serie de avantaje ca urmare a transferării minelor Berbeşti şi Alunu, precum reducerea costului unitar al tonei de cărbune de la 66,52 lei la 56,2 lei/tonă sau scăderea preţului anual al electricităţii produse, de la 202,7 la 188,6 lei/ MWh.

CET Govora avea, la 31 ianuarie 2014, datorii de 160 milioane lei către Complexul Energetic Oltenia. CET Govora produce energie termică pentru clienţi din Râmnicu Vâlcea şi pentru combinatul chimic Oltchim.

Guvernul apreciază că această operaţiune este necesară în perspectiva privatizării Complexului Energetic Oltenia, iar dacă nu este luată, există riscul sistării livrărilor de lignit de către Complexul Energetic Oltenia către CET Govora, ceea ce ar pune în pericol asigurarea serviciului de distribuţie a energiei termice către populaţie în sistem centralizat, precum şi către alţi clienţi importanţi precum Oltchim Râmnicu-Vâlcea.

„Pentru stabilirea valorii de piaţă a activelor şi creantelor (...) se realizează un raport de evaluare de către un evaluator independent autorizat, persoană fizică sau juridică, română ori străină“, precizează proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Problema creanţelor

Complexul Energetic Oltenia mai are de recuperat 270 milioane lei pentru cărbunele pe care l-a livrat Regiei Autonome de Activităţi Nucleare, intrată în insolvenţă anul trecut. De asemenea, CE Oltenia mai are de recuperat şi alte sume de bani de la centralele termice din marile oraşe, precum Bacău sau Arad.

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, acuza în luna ianuarie că societatea pe care o conduce „plăteşte dividende reale din venituri fictive“, deoarece este forţat de reglementările Curţii de Conturi să includă în bilanţuri penalităţi la creanţele neîncasate, sume care nu vor mai fi recuperate vreodată.

„Complexul Oltenia are creanţe neîncasate de 770 de milioane de lei, din care cel mai mare datornic este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), cu 250 de milioane de lei. Din cauza unor hotărâri a CSAT compania nu poate sista furnizarea de lignit către RAAN, care produce apă grea către Nuclearelectrica. Oprirea activităţii ar duce la risc de scăpări de hidrogen sulfurat, care este un gaz extrem de otrăvitor. La fel şi furnizarea de cărbune către CET Govora, care livrează mai departe către Oltchim. Acolo e un alt gaz, clorul, mai puţin otrăvitor dar tot periculos“, a afirma el atunci.

Listare a 15% din acţiuni

Complexul Energetic Oltenia trebuie să fie listat pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în luna iunie, urmând ca un pachet de 15% din acţiuni să intre în ringul bursier, potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Pe de altă parte, conducerea companiei a avertizat că acest termen nu va putea fi respectat, deoarece consultantul selectat a cerut realizarea unei evaluări a rezervelor de cărbune.

Anterior, ziarul „Adevărul“ a scris în mai multe rânduri despre intenţia statului de a transfera activele respective. Una dintre variantele luate în calcul era trecerea carierelor de lignit la Consiliul Judeţean Vâlcea pentru a se constitui ulterior Complexul Energetic Vâlcea. În final, s-a optat pentru preluarea directă de către CET Govora. Pe de altă parte, minerii de la acele exploatări nu vor să fie externalizaţi, iar Fondul Proprietatea – acţionar minoritar al Complexului Oltenia – a anunţat că este de acord cu transferul minelor către principalii clienţi, respectiv RAAN şi CET Govora, cu condiţia recuperării datoriilor.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/complexul-energetic-oltenia" target="_blank">View the story "complexul energetic oltenia" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite