Chinezii sunt aşteptaţi mâine cu oferta finală pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realizarea celor două reactoare nucleare costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apa grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă     FOTO Adevărul
Realizarea celor două reactoare nucleare costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apa grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă     FOTO Adevărul

Grupul China General Nuclear Power Corp este aşteptat mâine să depună oferta finală pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit programului anunţat recent de către Daniela Lulache, directorul executiv al companiei de stat Nuclearelectrica.

Anterior, în data de 9 septembrie, compania chineză s-a precalificat pentru realizarea proiectului de 6,5 miliarde de euro.

„Investitorul nu trebuie doar să cunoască piaţa energiei, trebuie să cunoască specificitatea sectorului nuclear. De aceea am cerut în criteriile tehnice să opereze deja minim 4 reactoare nucleare. CGN are 11 reactoare în operare, cu 11.620 MW instalaţi şi alţi 15.000 MW în construcţie. Are active de 34 de miliarde de euro şi o cifra de afaceri de 4,25 de miliarde de euro. Este un investitor, nu un contractor“, afirma, la acea dată, Daniela Lulache.

CGN va fi acţionarul majoritar, astfel că va avea cel puţin 51% din noua firma. Tehnologia care va fi folosită este CANDU 6, de provenienţă canadiană. 

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apă grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă. Pentru că acesta să fie rentabil, are nevoie de o serie de stimulente financiare, respectiv contracte pentru diferenţă, garanţii de stat sau contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei.

Contractele pentru diferenţă garantează investitorului un anumit nivel de preţ pe fiecare MWh de energie, urmând că statul să plătească investitorului diferenţa între preţul pieţei şi cel garantat în contract. În cazul în care preţul pieţei va fi mai mare decât cel stipulat în contractul pentru diferenţă, atunci investitorul va vărsa la bugetul de stat o sumă de bani.

Primul reactor nuclear de la Cernavodă a intrat în funcţiune în 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Nuclearelectrica asigură 20% din consumul naţional.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite